בננות - בלוגים / / הופעת בכורה במטע
שלא על מנת להיפרד
  • ענת לויט

    ילידת תל אביב, 4 באוקטובר 1958. דור שני לילידי העיר העברית הראשונה. אביה היה מכונאי וסוחר מכוניות ואמה עקרת בית. מסלול לימודיה: גן "בת שבע", גן עירוני, בית הספר "לדוגמא" ע"ש הנרייטה סאלד, "תיכון חדש", תואר ראשון בספרות עברית ובפילוסופיה ולימודי תואר שני בספרות כללית באוניברסיטת תל אביב. בתקופת שירותה הצבאי בחיל הקשר החלה לפרסם שירים, סיפורים וביקורות ב"עתון 77". לאחר מכן פרסמה מיצירותיה ורשימות ביקורת בכל מוספי הספרות של העיתונות היומית. ספרה הראשון "דקירות" (שירה ופרוזה), שראה אור ב-1983, זיכה אותה בפרס ורטהיים מטעם אוניברסיטת בר אילן. על הביקורות שפרסמה זכתה ב-1987 בפרס ברנשטיין. ב-1987 נישאה ליובל שם אור. שבע שנים לאחר מכן התגרשה, ומאז היא מגדלת את שתי בנותיה (תמר ודנה) וחמישה חתולים במרכז תל אביב. בין גיל עשרים לשלושים וחמש עבדה כעורכת לשונית בעיתונים "הארץ", "דבר" ו-"חדשות", וכן כתחקירנית בתוכנית הספרות "סוף ציטוט" ששודרה בשנות השמונים בערוץ הראשון, וכעיתונאית לענייני ספרות ב"מעריב" וב"ידיעות אחרונות". מאז מחצית שנות התשעים באה פרנסתה מעריכת ספרים עבור ההוצאות השונות. פרסמה עד כה עשרה ספרי שירה ופרוזה וזכתה בפרס ורטהיים לשירה, בפרס ברנשטיין לביקורת ובפרס ראש הממשלה

הופעת בכורה במטע

 

 

 

בתחילת חודש מרץ התקיימה מסיבת השקה לספרי "עירומה על גב סוס במונגוליה" בחנות הספרים תולעת ספרים. לא כל יום מתרחשים בחיי יוצר אירועים מעין אלה, שהם ממש ובדיוק כמו יומהולדת רק שלמזלנו לא פעם בשנה –  כי כמו יום הולדת, יש במסיבת יומהולדת לספר משהו מאוד מלחיץ עד כדי כך שהחתן או כלת השמחה יוצאים בלי שן ובלי עין וגם עם לב לא מי יודע מה.

התכוננתי מראש לכל אלה, ומכיוון שלא רציתי בהם התפללתי חזק חזק (הצעת ייעול לכולם, זה עובד!): אווירה חמה ואוהבת – לאו דווקא כלפי. באוויר. שהאוויר יהיה מלא באווירה נעימה. אז כן זה בדיוק מה שהיה. אני ישבתי כל האירוע בצד, לגמרי פנויה להרגיש איך משאלתי מתגשמת – והייתי מאושרת.

ואז, בסוף האירוע, בין מכרי הניגשים לברך ולבקש חתימה כאילו אני איזו סלב זרה, ניגשה גם עופרה קליגר. אישה נאה מאוד ומבוישת מאוד, מצטנעת ומאירת פנים. בקול שקט ביקשה גם היא חתימה, ואז סיפרה שזה שנים היא מחזיקה בספרי הקודמים קרוב מאוד אל לבה. ואני לא ידעתי. לא עליה ולא על אולי עוד כמה כמוה. תמיד תמיד זה מפתיע אותי מחדש לדעת שיש לי קהל אנונימי. תמיד (עד הצטרפותי לבננות, האמת) הרגשתי כאילו אני בעיקר כותבת למגרות הלב שלי, גם אם הן מכורכות ואי אז היו בחנויות.

 כדי להגיע אל עיקר הפוסט החגיגי הזה, אקצר ואגיע אליו ישירות – אל תוכנו החשוב. שיריה של עופרה קליגר. היא שאלה אותי באותו ערב שבו נזדמנו לראשונה פנים מול פנים אם תוכל לשלוח אלי את ספר שיריה האחרון, הרביעי במספר, "בעין פנימית", שיצא לאור לפני שנה בהוצאת "עיתון 77". אמרתי – כמובן, אשמח לקבל. ואכן קיבלתי בדואר פלוס הקדשה שמימי לא קיבלתי כמותה (סודי בהחלט מטעמי צניעות וצנעת הפרטיוֹת).

ואז התחלתי לקרוא דף אחר דף, שיר אחר שיר ונמלאתי צער, פשוט צער איום בצד שמחה גדולה על שזכיתי אני. ועל מה הצער? על שיריה של עופרה, על ציבור קוראים אוהבי שירה שלא ידע אותה עד כה רק משום שהיא גרועה ביחצ"נות, מבוישת מדי, בעלת מרפקים קטנים מדי, שואפים לאפס. ומה עוד צריך כדי להוכיח שלא די, בהחלט לא די בכישרון לכתוב שירה נפלאה (בעיני), רגישה ביותר (בעיני), כובשת באחת (אותי). בהחלט לא די בזאת. אז החלטתי לעשות מעשה. בעצם כמה. אחד מהם הוא ניסיון לשכנע שיפתחו לעופרה בלוג במטע – למעננו וגם למענה. מגיע לה בענק (בעיני ומבחינתי). ועד שתזכה (בתקווה שכך יהיה), אני מפנה את הבמה שלה זכיתי אני לכמה שירים של עופרה על אביה. חוות דעתכם, ובעיקר לבכם חשובים מאוד מאוד – לכל אחד מן המפרסמים במטע, ובמיוחד לאלה שעדיין חסרים כלי התנהלות במטע החיים של המשוררים שעה שאינם עסוקים בלב שלם רק בכתיבת דבר שיר במסתרים.

 

 

שִבְעה

 

 

אבי, לאחר שעלית על העגלה הגדולה

במעלה שביל החלב,

התכנסנו חבורת ילדים בבגד שבוּר,

פרשנו שמיכות על הארץ כמו

ביום קיץ על החוף.

שחינו בגאוּת ובשפל,

העיניים  צרבו,

הגוף  נטף זיכרונות.

אחַר

הוצאנו אבנים מכיס המרה

הטחנו זה בזה

עד שהגיע השחר.

 

 

 

כינור על פלגי מים

 

אָבִי תָּלָה אֶת כִּנּוֹרוֹ

עַל עֵץ הַשָּׁתוּל עַל פַּלְגֵי מַיִם

וְצִפּוֹרֵי שִׁיר בָּאוֹת עִם בֹּקֶר

לְהַלֵּל בִּשְׁמוֹ אֶת שִׁמְךָ,

יוֹשֵׁב בְּסֵתֶר עֶלְיוֹן.

 

כִּקְאַת מִדְבַּר

נוֹשֵׂאת אֲנִי עֵינַי אֶל הֶהָרִים

לְחַפֵּשׂ הַמָּן שֶׁנָּתַתָּ בְּרַב חַסְדְּךָ

 לַדּוֹר שֶׁלא חָשַׂךְ מֵעַצְמוֹ אֶת

עֵגֶל הַזָּהָב.

 

אָבִי תָּלָה אֶת כִּנּוֹרוֹ

עַל עֵץ הַשָּׁתוּל עַל פַּלְגֵי מַיִם

וְהוּא גָּבֹהַּ עֲשֶׂרֶת מוֹנִים מִמִּדּוֹתַי.

עֵת אֶשְׁפֹּךְ שִׂיחִי לְפָנֶיךָ אֱלֹהַי

לֹא  תְּמַלֵּט מֵרֶשֶׁת רַגְלַי.

 

כִּסְנֶה בּוֹעֵר אֶעֱמֹד

וְאֵדַע

 הִשִּׁירָה רוּחִי

 מִבְטָחָהּ

אֶל הָאֲדָמָה.

 

 

 

 

יום הולדת לאבי

 

 

תשעים שנה נתנו בו

אותות ומופתים:

עיניים עכורות כמים

שהתלכלכו מבוץ,

הכרה ריקה ממחשבה

עוגנת על סף הקץ,

קיבורות ידיו ורגליו

שפעם שמשו עגורנים

ונשאו כל מטען

מוצגות היום על

אנדרטת גופו.

 

קולי לא יגיע אליו

אוזנו מונחת כאפרכסת

שמוטה.

 

 

והנה, בונוס, עוד שיר נפלא בעיני על אבא וגם על אמא…

 

 

תפילות למזכרת

 

 

אבי הותיר לי את ברכת השחר,

את קריאת שמע על המיטה,

ברכת המזון ותפילת הדרך

והניח על לוחות לבי.

 

בשוכבי ובקומי מחייך אלי אבי

בצבעי לבן ותכלת.

 

 

אמי מתה מזמן

עיניים חומות היו לה

מהבילות מעשן כירה – 

בארות אהבה,

וידיים – תעלות מזון.

 

 

נים ולא נים באים הם אלי

מניחים ראשם למראשותי

מכבים את החושך

ויורדים במורד.

 

 

 

 

 

34 תגובות

  1. שירים יפים מאוד לעופרה שימוש רגיש במקורות
    אהבתי במיוחד את השיר "שבעה" חזק, מקורי כמו מכת אגרוף
    יפה המחווה ענת

    • שמחה מאוד בתגובת הבכורה שלך חנה על שירי עופרה במטע. וסליחה על לשון ההמון משהו-משהו, כזו את בשבילי. ועוד סלנג קטן… גם אני מתה במיוחד על שבעה. שיר פנינה או פנינת שיר.

  2. שירים יפים, וקטעי הפסוקים והדימויים מן התנ"ך השזורים בהם רק מדגישים את הקול (והצער) האישי של הכותבת. טוב שהבאת אותם ענת

  3. צדוק עלון

    ענת הי,
    עדינים הם שיריה של עופרה; מביעים צער על חלופיות ההוייה ועל מות יקירינו, אבל מכילים גם ברכת הלל ליקירינו ולהוויה החד-פעמית בה זכינו.
    תבורכי על שהבאת אותם כאן.
    תודה — צדוק

    • תבורך צדוק ותודה על מילותיך. כל המילים הטובות יועברו להנהלת המטע, כעידוד וברכה לקראת ההכרעה. לא פשוט וקל להתקבל…

  4. השיר שבני יכתוב עלי אחרי מותי-משורר קשיש.

    היה לו ריח רע מהפה, דיבור נגוע ולא יפה.
    הוא מעולם לא נישק אותי או חיבק, רק לעג לי והטיל בי ספק.
    הוא היכה אותי והשפיל אותי עד עפר
    הוא התייחס אלי גרוע מאל זר
    אין בי אליו געגוע, לא אזיל עליו דמעה.
    הוא לא השאיר לי בירושה אפילו לא
    שמיכה קרועה!

    • קשישא, כמעט שיר אל-לה-חנוך לוין. הסוף קורע ממש. באמת.

    • רונית בר-לביא

      ליאור, זה באמת עצוב מאד,
      וזה לא שהחיים שלי סוגים בשושנים ..

      אני יכולה להבין את המרירות שלך שניתזת לכל עבר, כל אחד פועל באופן אחר עם הכאב.

      אולי לפחות תפתח פה בלוג, זה יתן לך איזושהי במה להתבטא, מתוך מה שהבנתי נסגרו בפניך דלתות עד עכשיו.

      מה שכן, תצטרך לשפר את התנהגותך אם תפתח כאן בלוג :))) איך אני כמורה ?
      ולא בטוח שהיית רוצה :))

      • דברייך מורתי רונית כמעט כמעט מוכיחים וממחישים איך אויב הופך כמעט לאהוב-אוהב. הייתכן? רק או קודם כול בקרב אנשי רוח בעלי השראה נקייה ולב םתוח. ליאור, או אפיגוניו, זה הזמן להרמת הכפפה עם הפרח. כמעט ימות המשיח, ועוד לפני שבת המלכה. נפלא!

      • שיר לאבי,ליאור החמור

        אבי לא טיפל בי
        היה עסוק במשפטים עם מנחם פרי
        בעריסה שכבתי צואה
        בבנות בלוג הוא בוכה
        אני צורח ומילל
        ואבי בבלוג מקלל
        בית המשפט עליו לא הקל
        ארבע עשרה אלף פיצויים ישלם
        ואין במה לקנות לי חיתולים
        אותו מגבו ראיתי תדיר
        רכון על המחשב,מריר
        במקום חלב שתיתי מיץ מרה
        וכך גדלתי,לא היתה לי ברירה.
        שמיכה קרועה? הלוואי עלי
        כסותי מילים בבלוג בננות,אללי!
        אבי אכל קש ואותי האכיל גבבה
        אבל הבנניה השיגה את מבוקשה
        אלפי כניסות,הכנסות עתידיות מפרסומות
        לכשאגדל בדרכי אבי אלך מעדנות

        • השבח התהילה וגם מילות עצה בונה ומכניסה לבן הבכור של ליאור החמור (חמור ומשיח באחד?). אם לכשתגדל תהיה סטנדפיסט תרוויח יותר משהרוויח אביך כל ימיו הטובים במיוחד בבתי המשפט. נשבעת.

  5. חן קלינמן

    היי ענת,
    ראשית מזל טוב וברכות על הולדת הספר.

    עפרה קליגר היא אדם מתוק ומאיר וזכיתי להכירה במהלך השנתיים האחרונות. התוודעתי לראשונה אליה דרך שירתה ואף כתבתי רשימה על ספרה שהתפרסמם ב"מקור ראשון" והבאתיה כאן ב"בננות":

    http://blogs.bananot.co.il/showPost.ph
    p?itemID=11290&blogID=257

    אז יישר כוח על שהוספת נדבך של מודעוּת והערכה לה ולשירתה, היא ושיריה ראויים לכך מאוד. העובדה שטרחת למען עפרה דווקא בזמן שהזרקור מכוון אלייך – מעידה לא מעט גם עליך…
    אותי שימחת, חן.

  6. היית גרפומנית מתוסכלת ונשארת גרפומנית מתוסכלת. מתאימה לליאור עזיז בול!

  7. אם היית קצת חושבת ,לא היית ממהרת לענות,כדי להוכיח מה שאת מנסה להוכיח.
    אני ואני ואני ואני

    • אם אתה היית חושב קצת, לא היית ממהר להמשיך ולכתוב אלי. הרבה יותר קל להטיף לאחר מאשר לבחון את עצמנו. וזה בדיוק מה שאתה עושה, וגם מסיט את העיקר שלשמו הפוסט הועלה – שיריה של עופרה קליגר. מה דעתך עליהם? את דעתך עלי תיתן בזמן אחר ואני אפרסם. לא היום, לא יותר.

  8. יעל ישראל

    מאוד דיבר אלי הראשון האחרון.

  9. יעל ישראל

    צ"ל:
    והאחרון.

  10. שמחתי למצוא כאן משיריה של עפרה, הם ראויים לעזרה ב"איוורור" לעיני כל. קראתי ואהבתי את ספריה וכל שיר שלה הוא מתנה נוספת. ומדוע באמת שלא יקבלו קוראים נוספים מתנות אלה?

    • תבורכי נורית על תגובתך.

      • שירים יפים מאד
        שתולים על פלגי מים
        ורוח

      • חנה ישראלי

        יפה עשית שהבאת לתודעת רבים את שיריה של עפרה.זה שנים שאני קוראת בהתרגשות את שיריה. יש בהם כאב קיומי צורב מצד אחד אבל גם הרבה תם ויופי מצד שני.
        תבורכי על המחווה.

    • אני מכירה את שיריה של עופרה – שירים יפיפיים, עושר דמויים, חיבור עמוק ואמיתי לפסוקים ומעל הכל אמת רגשית.

  11. גיורא פישר

    שירים יפים מאד. שמתי לב לשיריה היפים כשחן קליינמן כתב עליה.

  12. תודה עצומה לכל אוהבי שירתה של עופרה קליגר מקרב המטע הנפלא ומחוצה לו. אין כמו משב רוח כזה של קבלה ופרגון ומתן ביטוי לו לשמח לב.

  13. תַּלְמה פרויד

    שירים יפים, מרשימים ועשירים הם שיריה של עופרה קליגר על הביטויים, האסוציאציות ועולם המושגים והדימויים העולים מהם – ממקורות שונים. אהבתי אותם כשחן קליינמן כתב על המשוררת וציטט אותה וכן עכשיו. והשיר "שבעה" עם תמונת הילדים "בבגד שבור", מטלטל. יפה שהבאת, ענת.

    • כולנו כלים שלובים, תלמה היקרה. תודה על מילותייך המיטיבות בתיאור אהבת השירים.

  14. שירים יפים להכאיב, מרגשים עד דמעות, תודה שנתת גם לנו הזדמנות

  15. עכשין כשהצצתי בביוגרפיה אני מבינה שאת אותה ענת מ"בית של געגועים", אותו רכשתי לפני שנים רבות, זה היה אחד מספרי השירה הראשונים שקניתי בעצמי. זה היה בסוף י"ב, בדיוק כשבעלי לעתיד עזב אותי לאנחות, זה היה סוף העולם. הספר היה לי מקור של נחמה, דרך להבין יותר טוב את עצמי.
    המושג "בית של געגועים" מלווה אותי מאז.

    • שרון, תגובתך-זיהויך-הזדהותך שימחו אותי מאוד מאוד. בעיקר שמחתי שתובנותי אז השיגו את יעדן אצלך מהר מאשר אצלי עד היום. ואני מניחה ש"בעלך לעתיד" שעזב אז הוא שבהווה ובעתיד… ותחושת "סוף העולם" מאיתנו והלאה לעולמי עולמים, ואם כבר אז אך ורק בשירים – כבמה בלעדית לתחושות דרמטיות שמתבדות במציאות ולטובתנו.

  16. טוני סלינג'ר

    לקרוא את שיריה של עפרה זה להרגיש איך הנשמה נעתקת, זה לחוות את הכאב זורם אט אט עמוק פנימה, זה לדמוע ולנשוך שפתיים. ברם, יחד עם כל המטען הכואב נצפית האמונה, התום, היופי בעיקר האסתטיקה של האפשרי! עפרה היא משוררת בכל רמ"ח אבריה ואכן הגיע הזמן שתכנס לתודעת קהל אוהבי השירה.
    ענת לויט, תבורכי!

  17. שושנה-יפו

    השירים נפלאים ענוגים ומענגים שדרכן ניתן לראות את התבוננותך על אביך והחיים במחיצתו ובכלל מתוך כאב על לכתו והעלמותו מחייך.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לענת לויט