בננות - בלוגים / / קונצ'רטו לריבס המדבר ולמעט מים…
הבלוג של עדנה שמש
  • עדנה שמש

    סופרת, מתרגמת, מבקרת ספרים בעיתון הארץ ועורכת עצמאית מחברת הספרים: אמסטל (הוצאת הקיבוץ המאוחד 2007) דיונות החול של פריז (הוצאת הקיבוץ המאוחד 2013) הוטל מלטה (הוצאת הקיבוץ המאוחד 2015) לכי, רצפי את הים (הקיבוץ המאוחד 2018) מרצה בארץ ובחו"ל Edna Shemesh is the Author of: Amstel, stories, Hakibbutz Hameuchad Publishers, 2007 The Sand Dunes of Paris, Hakibbutz Hameuchad Publishers, 2013 Hotel Malta, Hakibbutz Hameuchad Publishres, 2015 Edna Shemesh is a translator, editor and literary reviewer at Haaretz daily Gives Lectures in Israel and abroad about the influence her being second generation to holocaust survivors has had on her life and writing

קונצ'רטו לריבס המדבר ולמעט מים…

 

 

 

 

כבר חשבנו שאנחנו יודעים הכל, שכבר ראינו הכל; והנה, בכל פעם מחדש, הטבע מלמד אותנו שיעור –הפעם איך לחסוך במים ואיך לתעל אותם בדיוק למקום שהוא נחוץ בהם. קבלו את ריבס המדבר, צמח קטן גדול. 
להנאתכם, עדנה.

מנפלאות אבולוציה:

ריבס המדבר – צמח שמשקה את עצמו

*חוקרים מאוניברסיטת חיפה-אורנים הצליחו לפענח את מנגנון ההשקיה העצמי הייחודי של צמח זה הצומח בנגב ומצליח לאגור כמות מים הגדולה פי 16 משל צמחים אחרים*

 

חוקרים בחוג להוראת המדעים-ביולוגיה באוניברסיטת חיפה-אורנים הצליחו לפענח את מנגנון "ההשקיה העצמי" הייחודי של צמח "ריבס המדבר" שמאפשר לו לנצל כמות מים הגדולה פי 16 מזו הצפויה על פי כמות הגשם במדבר. ככל הידוע זה הצמח היחיד בעולם שמשקה את עצמו.

ריבס המדבר גדל במדבר, בהר הנגב, באזור בעל ממוצע משקעים נמוך במיוחד (כ-75 מ"מ גשם בשנה). בניגוד למרבית מיני הצמחים במדבר, שלהם עלים קטנים המצמצמים את איבוד המים מהם, צמח זה ייחודי בכך שהעלים שלו הם גדולים מאוד וקוטר שושנת העלים שלו מגיע עד למטר אחד. כשפרופ' שמחה לב-ידון, פרופ' גידי נאמן ופרופ' גדי קציר פגשו בצמח הייחודי במסגרת סיור למדבר עם סטודנטים של החוג להוראת המדעים -ביולוגיה באוניברסיטת חיפה-אורנים, הם שמו לב שהעלים שלו אינם רק גדולים בצורה בלתי רגילה, אלה שפני השטח של העלים מכוסים בשכבת מגן חלקלקה והם חרוצים כך שהם דומים למודל טופוגרפי מוקטן של ההרים שהקיפו אותם.

לדברי החוקרים, החריצים העמוקים בעלה הגדול והרחב יוצרים "טופוגרפיה" דמוית הרים שתפקידה לנקז את מי הגשמים, בדומה לוואדיות שיוצרים ההרים האמיתיים, ולהחדירם לקרקע היישר ליד השורש העמוק של הצמח. מעטה שמנוני מכסה את העלה ומסייע גם הוא לניקוז יעיל של המים. בניגוד לשיטה ייחודית זו של "השקיה עצמית", יתר צמחי המדבר מסתפקים במי הגשם המחלחלים לקרקע בסביבתם הקרובה.

מהממצאים עולה כי תהליכי הברירה הטבעית  גרמו לאבולוציה של עלי הצמח להתפתח באופן המשפר את יכולת השרידות שלו באקלים הקשה והצחיח של המדבר. תוצאות הניסויים וניתוח דגם הצמיחה של העלים הראו כי בשיטה זו מצליח "ריבס המדבר", החי במשטר של כ-75 מ"מ גשם לשנה, להנות מכמות מים כאילו הוא חי באזור ים-תיכוני עם כ- 426 מ"מ לשנה, כמות הגדולה פי 16 מעמיתיו בעלי העלים הקטנים. כשהחוקרים "השקו" את הצמח בגשם מלאכותי הם גילו כי המים זורמים מהעלים אל האזור שסביב השורש וחדרו שם לעומק של 10 ס"מ ויותר, זאת בניגוד לעומק של כסנטימטר אחד אליו חלחלו המים ברחבי המדבר באופן רגיל.

"אנחנו לא מכירים שום צמח מדברי אחר בעולם שמתנהג בצורה כזו", סיכמו החוקרים. 

מקור הכתבה – דובר אוניברסיטת חיפה

 

 

 

 

 

5 תגובות

  1. גיורא פישר

    מעניין ומרתק
    מסתבר שהוא משמש גם כצמח תבלין.
    יאללה לגינה!!

    http://www.starmed.co.il/HealingPlants/61

    • תודה על המידע – אכן מרתק, לא ידעתי על תכונותיו הנוספות של הצמח הנפלא הזה. אני רק מקווה שמי שמשתמש בו בודק אותו בשבע עיניים לזיהוי ודאי, למניעת הרעלות וכאלה מרעין בישין…

  2. תַּלְמָה פרויד

    מרתק! הטבע כל כך חכם וגם הצמחים. כגננית ותיקה הצמחים מפתיעים אותי כל פעם מחדש בחוכמתם ובתחכומם.

  3. מדהים! תודה שהבאת.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לעדנה שמש