בננות - בלוגים / / קחו מתכון לבורמליקוס
יעל ישראל עושה אהבה
  • יעל ישראל

    סופרת, עורכת ספרים, מבקרת ספרות וקולנוע, מנחת סדנאות כתיבה, מייסדת ומנהלת את "בננות בלוגס". זוכת פרס אס"י של איגוד סופרי ישראל לשנת 2009 על הרומן "אני ואימא בבית המשוגעות"

קחו מתכון לבורמליקוס

 

טוב, אין חג פסח בלי בורמליקוס. אצלי זה בא מהצד של אימי, ילידת איסטנבול שבתורכיה. ולתורכים אין פסח בלי הקציצות הנהדרות האלה, העשויות ממצות וביצים. אימי הייתה עושה אותן פשוטות כאלה, סתם ממצות וביצים וקצת מלח, והיינו אוכלים אותן עם ביצים קשות ותפוחי אדמה, כמעט לאורך כל החג.

 

   כל יום  מימי הפסח היא הייתה עומדת ליד הכיריים ומטגנת איזה 50 בורמליקוס לכל המשפחה. אבא שלי היה לוקח לו איזה עשר קציצות כאלה לעבודה, ואנחנו הילדים היינו טורפים את השאר.

 

   לפעמים, כשאימי רצתה לפנק אותנו, הייתה עושה עוד בורמליקוס בלי טעם בכלל, שאותם אכלנו עם דבש, ריבה או סוכר. ותאמינו לי, זה טעים אפילו יותר ממצה ברייט.

 

   אבל אני הרי אוהבת גיוונים, אז לבורמליקוס שלי אני מכניסה הרבה דברים טובים: עגבניות מיובשות, בצל מטוגן, נקניקים טובים, גבינות שונות, עשבי תיבול, כל מה שבא ליד כמעט. להלן המתכון המשודרג שלי שאני הכי אוהבת, בצירוף מתכון לסלט חסה שהיינו אוכלים רק בפסח, על יד הבורמליקוס.


בורמליקוס משודרגים

מצרכים:

8 מצות

3 ביצים

250 גרם גבינה בולגרית או גבינת קשקבל, או כל גבינה אחת שאוהבים

ארבע כפות שמיר קצוץ

       "        פטרוזיליה קצוצה

      "        כוזברה קצוצה (למי שאוהב)

2 כפות     עלי סלרי קצוצים

4 שיני שום כתושים

6 בצלים ירוקים קצוצים, הלבן והירוק גם יחד

מלח ופלפל פלי הטעם

שמן קנולה או זית לטיגון

הערה: ניתן להוסיף גם קישוא מגורד, או כל דבר אחר שאתם אוהבים: בצל מטוגן, אורגנו, הכול הולך כאן. אפשרות נוספת היא להכין את הבורמליקוס רק עם המצות, הביצים, המלח והפלפל, ללא תוספות בכלל – גם זה נורא טעים. ואז אל תשכחו  לאכול את זה עם ביצים קשות. זה פשוט מאסט.

 

אופן ההכנה:

משרים את המצות במים לחמש דקות. סוחטים ומפוררים אותן בו זמנית. מוסיפים את הביצים ואת יתר המרכיבים, מערבבים היטב, צרים לקציצות, ומטגנים בשמן משני הצדדים עד להזהבה. אוכלים עם הסלט הבא.

סלט חסה לפסח, כפי שהיו אוכלים אצלנו בילדותי

מצרכים:

2 חסה ערבית

6-7 גבעולי בצל ירוק

3 כפות שמן קנולה

2 כפות חומץ בן יין לבן

מלח ופלפל לפי הטעם

 

אופן ההכנה:

במתכון הזה, את החסה לא קורעים בידיים אלא חותכים קטן קטן, כמו שהיו עושים פעם. קוצצים גם את הבצלים דק ומתבלים. אוכלים על יד הבורמליקוס.

 

והנה אתר האוכל שלי, למי שבא לו:
http://www.foodblog.co.il/editor.asp?eid=72

43 תגובות

  1. הי יעל, אני מכירה חלק מהמאכלים בגלל אמא גם, הבעייה שהיה נהוג אצלה לטגן כמעט הכל בכל ימות השנה (וזה טעים ללא ספק) אבל זה משהו שאני נמנעת ממנו היום.

    • כן, גם אצלנו היו מטגנים לכל אורך השנה: כרובית, חצילים, קישואים, חביתיות ירק שהיה מכין אבא שלי…. הכול היו מטגנים חחחח

      ואני שונאת לטגן, אז עושה זאת רק לעיתים ממש רחוקות.

      אגב, לפעמים אני אופה את הבורמליקוס, יוצא ממש טעים, ופחות שמן.

  2. (נ.ב אני מתה על קציצות פרסה ועל זה אני לא מוותרת – זה בעצם עם ירק…והיום אמי לא עושה אבל חמותי היווניה עדיין כן)

    • הקציצות פרסה זה השיא. אותם אני עושה ממש לעיתים רחוקות. יש לי חברה שאימא שלה מכינה אותם הכי טוב, לפעמים גם אני מקבלת קצת…

    • עדנה גור אריה

      לא תאמיני, אצלמו אין פסח וראש השנה בלי קציצות פרסה. בעוונותי לליל הסדר טיגנתי יותר ממאה קציצות.

      • פעם טחנו במכונת בשר, מעניין איך היום?

        • אילנה, אימי היתה מאלה שעוד טחנו, לי יש שיטה הרבה יותר קלה: אני מאדה קצת את הפרסה במיקרו עד שהררככו, ואז מעבירה זמן קצר במעבד מזון, ממש מעט זמן, ואז עושה את הקציצות כמו במתכון. מקצר זמן.

  3. ניסיתי את הבורמליקוס שלך, ליקקו את האצבעות. תודה, חג שמח.

  4. יעל, כמה מרענן, תודה על המתכון…
    שאלה קטנה – האם אפשר להכין את הבורמליקוס בלי גבינה (לשונאי הגבינה בינינו…)?

    • יעלההההההההההההההה
      עוד מעט נגמר הפסח ולא ענית לי! 🙂

      • שירררררהההה, הנה אנייייי!!!

        בטח שבלי גבינה. המתכון המקורי הוא רק עם מצות מפוררות רטובות, שסוחטים אותן, מוסיפים ביצים ומלח וזהו. לטגן. ואם עושים בלי מלח, אפשר לאכול עם דבש או סירופ מייפל. או מצות, ביצים, מלח ועשבי תיבול. הכול הולך.

      • שירה המתכון המקורי נקרא מצה ברייט.

        אני מכינה עם חלב(במקום מים), ביצים, מלח, ופלפל.

        אפשר לאכול את זה גם עם סוכר למעלה (טוב לפולנים, טוב גם לכל מי שאוהב מתוק)
        🙂

        • יעלה! זה יצא שיא הסוף!!! (כלומר – טעים מאד)

          ורק עכשיו שמתי לב שטעיתי כששאלו אותי מה אני מכינה ועניתי – בורקליטוס! :)))

          תודה

        • מצה ברייט גם טעים. אני עושה אותו מתוק לגמרי, בלי פלפל.

          והיום הכנתי בורמליקוס שוקולד.

          • יעל, אני מבקשת! היום הכנתי בורקליטוס שוקולד! 🙂

            • כל הכבוד שירה, טירונית בבורקליטוס, וכבר כה יצירתית?? בראבו!!!!

              ואני חשבתי שאני המצאתי את זה היום. או שהיתה כאן איזו טלפתיה?

          • ברור!!! 🙂

          • יעל, כשכתבתי לשירה על המצה ברייט, ושאפשר גם מתוק, התכוונתי כמובן בלי פלפל, ובכלל כמות הפלפל והמלח שאני שמה, כאילו לא שמתי בכלל…
            (הפלפל בגלל שאני לא סובלת חריף, והמלח בגלל הלחץ דם הגבוה)

  5. עדנה גור אריה

    ואלה יעלה,
    את מחזירה אותי לילדות. אצלנו במשפחה הבולגרית היו עושים בורמוליקוס. המבוגרים היו אוכלים זאת עם גבינה בולגרית ואנחנו הילדים היינו מכסים את הקציצות בסוכר ואוכלים.
    אני מחכה שנכדי יחזרו מהטיול כדי להכין להם את הבורמוליקוס. הם כבר מתוחכמים יותר אוכלים את זה עם סירופ מיפל כמו פנקייק.

  6. יעלולה, אמי, מאיזמיר במקור, מוסיפה גם תפוח אדמה אחד מבושל, מעוך (פירה), לבסיס. ואני הכי הכי אוהבת את זה עם סירופ סוכר סמיך שהיא היתה מכינה, אבא שלי היה אוכל את זה רק עם הסירופ הנ"ל. אגב, אבי היה גם אוכל מוח, כמו אביך, דבר שהיה מעורר בי ובאחיותי חלחלה של ממש.

    • אוף, יודית, אני דווקא מתה על המוח, מתה!! מטוגן או במי לימון, אבל לא אכלתי שנים, כי אני נמנעת מאוד מאכילת בשר ובטח איברים פנימיים. אבל מתה על זה. הרוסה!!!

  7. הרבה שנים לא שמעתי את המלה הזאת –בורמליקוס — כמובן שזה מחזיר לי את סבתי התרכיה אז"ני!

    • היי סבינה, הצטרפת למועדון. יש פה בבנניה לא מעט צאצאי תורכיה, בולגריה ויין.

      היידה תורכים ובולגרים!!!!

  8. יעלה כמו ספרי בישול מעניינים שקראתי פעם הייתי מוסיפה את התפריטים האלה לסיפור הסיר הקטן
    "ואם אתם רוצים לדעת מה בישלה אימי שם כל היום חוץ מתככי סירים קטנים הנה התפריט שלה והנה מה שאני בתה שיפרתי…" מחכה לספר משולב:הסיפורים,התפריטים המקוריים והשיפורים שלך ואם היה מתחשק לך להתחבר שוב לאמנות פלאסטית הייתי מציעה ג תשובה גם בתחום הזה.
    הקיצר אמנות בינתחומית . ואני מאמינה שהאמנות נמצאת בהמון מקומות בחיינו, מקומות שאנחנו רגילים לא לראות כאמנות. שכחתי לציין את האפקט הרגשי שאפשר להפיק מתשלובת כזו.

    • נכון מירי, לפעמים אני מהרהרת באופציה הזו. אולי אעשה זאת פעם. גם הצטברו לא מעט רשימות על אוכל וסיפורים באתר אוכל שלי. אולי אאסוף אותם ואעשה זאת.

  9. שמתן לה ששום גבר לא גילה עניין בפוסט? מה, הגברים כאן בבנניה לא מבשלים?

    • יעל, אתמול עשיתי מהמתכון שלך פשטידה, טעימה, קצת מלוחה מדי לטעמי, אולי כדאי לערבב שני סוגי גבינה, בפעם הבאה פחות בולגרית ובמקומה גבינה יותר מעודנת, אבל זה היה אחלה.תודה גם על הקלוריות…אולי תשימי מתכון של אורז עם מקסימום עשבי תיבול, משהו פרסי מענין, קדימה.חג שמח

      • תודה אורה יקירתי.כן, אני אוהבת מלוח, והרבה… בעיה…

        אני אשים מתכון לאורז חורשה זבזי, יעני עם הרבה עלים.

  10. יעל,
    כבר כמה ימים אני תוהה עם הבורמליקוס הוא המצה ברייט האשכנזי, הכנתי על פי המתכון שכאן, יש דמיון, רק שהבורמליקוס מנצחים

    • לא, זה לא ממש דומה, כי לבורמליקוס מכניסים כל מה שרוצים, וזה יותר עשיר.
      אבחל הגרסה הראשונית, רק עם מלח, מזכירה בטעמה מצה ברייט. אבל גם מצה ברייט זה טעים ברמות.

      כל הכבוד שהכנת. מהתגובות כאן רק של נשים, כבר חשבתי שהגברים פה לא מבשלים ואין להם עניין באוכל.:)

      • אני דווקא בשלן לא רע, מאד אוהב את המגע החושני עם הצבעים והריחות והמרקמים.

        טוב, הגברים לא הגיבו כי הם עסקו בצייד (:

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות ל