בננות - בלוגים / / אשה רצה לנשיאות
סהרורית
  • נאוה סמל

    ילידת יפו. בעלת תואר שני בתולדות האמנות מאוניברסיטת תל-אביב. פרסמה חמישה-עשר ספרים וארבעה מחזות. במרכז יצירתה עומדים גיבורים ילידי הארץ המתמודדים עם הזהות הישראלית ועם צלקות העבר.   ספרה כובע זכוכית שפורסם לראשונה בשנת 1985, היה הספר הישראלי הראשון אשר עסק בדור השני - בניהם של ניצולי השואה, וזכה בפרס משואה - המכון ללימודי השואה בשנת 1988. עוד מספריה: ראלי מסע מטרה; אשה על הנייר - שהיה מועמד לפרס ספר השנה לנוער בגרמניה 2004; גרשונה שונה - על החיים במשפחה של ניצולי שואה בתל אביב שזכה בפרס  National Jewish Book Awardבארצות הברית ב- 1990; לעוף מכאן על ניצול שואה מתוניסיה המלמד נערה ישראלית שיעורים בהישרדות, שנבחר כעשרת מספרי השנה הטובים לנוער בגרמניה לשנת 1995. אופרה על הספר נמצאת בהכנה – בהלחנת אלה מילך-שריף. מי גנב את ההצגה שזכה בפרס הספר המאוייר מטעם מוזיאון ישראל ובציון לשבח ב"פרס זאב" ואף עובד לסדרת טלוויזיה בערוץ 2; ישן הוא ער במקום אחר והאומץ לפחד - שני קבצי שירה לילדים.   הרומן צחוק של עכברוש שעוסק בזיכרון השואה כפי שהוא מועבר בשרשרת הדורות, ראה אור בשנת 2001 בהוצאת  ידיעות אחרונות. הספר זכה לשבחי הביקורת ואף הפך לרב-מכר ובאחרונה הפך לאופרה מצליחה בהלחנת אלה מילך-שריף ובביצוע התזמורת הקאמרית הישראלית. האופרה מוצגת בימים אלה בתיאטרון הקאמרי של תל אביב והסופרת והמלחינה זכו במשותף ב"פרס רוזנבלום לאמנויות הבמה" של עיריית תל אביב לשנת 2005. האופרה הוצגה במאי 2006 על במת התיאטרון העירוני של וורשה – פולין והוזמנה להופעות בדרום אפריקה במאי 2007. הספר יראה אור בגרמניה ב 2007.   יצירותיה של נאוה סמל תורגמו וראו אור גם באיטליה, רומניה, הולנד, ספרד, צ'כיה, בריטניה, תורכיה, אלבניה וסין.   בשנת 1999 השתתפה נאוה סמל בכתיבת התסריט לסרט התיעודי לומר קדיש וללכת על שואת יהודי טרנסניסטריה, בהפקת הטלוויזיה החינוכית הישראלית.   המחזה הילד מאחורי העיניים, סיפורה של אם לילד חריג, הוצג על הבמה בישראל במשך אחת-עשרה עונות, ייצג את ישראל בתחרות פרס איטליה 1987, שודר על ידי ה BBC לונדון, רדיו ספרד, בלגיה, צרפת, אירלנד, רומניה, גרמניה ורדיו אוסטריה, שם זכה בפרס דרמת הרדיו הטובה ביותר לשנת 1996. על הבמה הועלה המחזה ברומא, ניו יורק, לוס אנג'לס, פראג ובפסטיבל התיאטרון סיביו שברומניה. בימים אלה מוצג המחזה בתיאטרון רשיצה ברומניה, בתיאטרון הלאומי של תורכיה באנקרה, ובתיאטרון העירוני של לודז' - פולין. הפקה חדשה בישראל בשפה הערבית, עם השחקנית-זמרת אמל מורכוס, עלתה בהצגת בכורה באפריל 2005.   נאוה סמל זכתה בפרס היצירה של ראש הממשלה לשנת 1996 ובפרס "סופרות מאגן הים בתיכון" בצרפת 1994. ספרה החדש אישראל ראה אור בהוצאת ידיעות אחרונות וזכה לשבחי הביקורת. סרט תיעודי בעקבות הספר נמצא בהכנה. ספרה האחרון לצעירים איך מתחילים אהבה ראה אור בהוצאת ידיעות אחרונות. יראה אור באיטליה 2007.   נאוה סמל משתפת פעולה עם המלחינה אלה מילך-שריף גם באני רוצה להיכנס לספר בראשית - מחזור שירי תנ"ך שבוצע בידי המקהלה הקאמרית רמת- גן בפסטיבל אבו-גוש 2005 ובתיאטרון צוותא.   בין תרגומיה לתיאטרון: הניצול, משיח, כשהיא רוקדת (תיאטרון חיפה), זינגר (תיאטרון באר שבע), ילדה של כולם (בית ליסין), נערות הזהב (בית צבי), רכבת הצלה (תיאטרון אורנה פורת לילדים ונוער), רוז (תיאטרון הקאמרי).    נשואה ואם לשלושה. מתגוררת בתל אביב.  

אשה רצה לנשיאות

היי, העתיד כבר כאן – נשים לנשיאות
 
 
עמנואלה וינונה נוח אומרת: על אפם ועל חמתם. אני אניח את היד על התנ"ך ואשבע אמונים לארצות הברית של אמריקה, לשרת את כל אזרחיה ואת
שאר בני נוח, ואז היא תוקעת בי מבט חד, כאילו אני אמור להבין את הרמז.
אני? בן נוח? מתי סופחתי למשפחה?
המועמדת מצרפת את ידי אל ההגה וכופה עלינו ניווט משותף.
שבע מצוות נצטוו בני נוח לקיים אחרי המבול, מסבירה לי המועמדת לנשיאות, ולי נדמה שהיא עושה חזרה על נאום ההשבעה שלה.
מדובר בסדרת חוקים חדשה, פיגום מוסרי שעליו ייבנה המין האנושי מחדש, להבטיח את המשך קיומו – ללא מבול. 
אג"נדה יומרנית, אני אומר לה, ומספר לה על האתר באינטרנט שבו מתווכחים הגולשים איך לכנות את בן זוגה של הנשיאה.
"האדון הראשון"?
ואולי "הסמרטוט הראשון"?
היא נתנה לי את המפתחות ל"אחוזת בית" והזמינה אותנו לבלות אצלה ירח דבש. ממילא יהיה שם ריק, מפני שבעלת הבית מחליפה כתובת: האגף המערבי, הבית הלבן, שדרות פנסילבניה, וושינגטון.
(מתוך "אישראל", הוצאת ידיעות אחרונות 2005).
 
אנגלה מרקל – קנצלרית גרמניה. טרייה האלונן – נשיאת פינלנד. מישל באשֶלֶה – נשיאת צ"ילה. גלוריה מאקאפאגל-ארויו – נשיאת הפיליפינים. אלן ג"ונסון-סירליף – נשיאת ליבריה. מרי מקאליז – נשיאת אירלנד. ויירה ויקה פרייברגה – נשיאת לטביה. סגולן רויאל – מועמדת לנשיאות צרפת. עמנואלה וינונה נוח – מועמדת לנשיאות ארצות הברית, זו שמפלסת דרך להילרי קלינטון?
בספר זה אפשרי. כמה טוב שהבדייה מאפשרת לשבור את תקרת הזכוכית ולהריץ לנשיאות המעצמה הגדולה בעולם גם אשה, גם יהודייה. ואני שנושאת באחריות לקמפיין הוירטואלי הזה נטלתי לעצמי חירות כבר בשנת 2005, לבחון אילו שדים מרימים את ראשיהם ולהתמודד עם בדיחות סקסיסטיות באינטרנט ועם דעות קדומות- גלויות וסמויות.
וכי היה איזה צהובון מעז לחשוף את ישבנו של נשיא גבר ולמכור במיליונים צילום פפרצי נוסח זה של הקנצלרית מרקל? כן, התחת של זו שנבחרה כאשה החזקה בעולם בידי המגזין "פורבס". אולי על זה נאמר "הרי את מותרת לכל צלם".
וכך גויסו שני גברים נצלנים בספר "אישראל" להפלת המועמדת בנסיקה שמתמודדת מול נשיא מכהן. אחד עורך צהובון, השני צלם פפארצי.
 
בינינו, העובדה שהשררה הפוליטית רבת העוצמה בתבל נמצאת פתאום בהישג יד יכולה להקפיא את הדם של המתמודד האמיץ ביותר, לא כל שכן של סנטורית אפורה לשעבר ומושלת של המדינה עם השטח הזעיר ביותר בברית הפדרלית. אני יכול לדמיין את בעלי הטורים מהגגים בעיתונים של מחר. האם ניחנה המועמדת בגדולה הנחוצה להנהיג מעצמת-על, להוביל מדינות ועמים בלוח שחמט ענקי, ולפסוק בשאלות מדיניות הרות גורל שחייהם של מאות מליונים תלויים בהן?
גם אני במקומה הייתי מקבל רגליים קרות.
(מתוך "אישראל")

נשים מכהנות בתפקיד שרות החוץ במימשלים אחדים בעולם. מקונדוליזה רייס בארה"ב (שהלכה בעקבותיה של החלוצה מדליין אולברייט), מרגרט בקט בבריטניה, דורה בקויאניס ביוון, נגוזי אוקונגו-איוואלה בניגריה ועד ציפי לבני אצלנו. ועדיין בישראל אנחנו זקוקים ללובי מיוחד כדי להביא למודעות ציבורית את העובדה שיש בקרבנו נשים ראויות לכהן כנשיאות.
שאלת השטן: האם הרצת אשה לנשיאות רק מהיותה אשה, מקבע בעצם את נחיתותה?
מרבית הציבור – כך נראה – מקבל מועמדת אשה כעניין טבעי והוא יתמוך על פי כישוריה ולא על פי שיקולים שוביניסטיים. זו רק המערכת הפוליטית שמרדדת את העשייה האמיתית ומעוררת רתיעה אצל אנשים טובים והגונים ובעלי חזון – נשים וגברים כאחד- מלטבול בביצה את רגליהם. דומה שלאור התקדימים הגבריים האחרונים של נושאי משרות רמות, רבים בציבור יעדיפו דווקא לתת את קולם לאשה.
וצריך להזכיר לעצמנו שגם בדמוקרטיה הליברלית האיתנה בעולם, לאורך מאתיים וחמישים שנות היסטוריה אמריקאית, כיהנו רק נשיאים גברים, ורק בטלוויזיה נושאת ג"ינה דייויס את הבשורה בסדרה "המפקדת העליונה" (או בתרגומה העברי "גבירתי הנשיא"), וגם זה למשך עונה אחת בלבד.
המודל שלי למועמדת הייתה אלינור רוזוולט, דמות נערצת, אם כי עדיין רק "גברת ראשונה" ועזר כנגדו של פרנקלין דלנו. היא שאמרה: "נשים הן כמו שקיקי תה. תכניס אותן לחום וטעמן ישתבח".
כמוה, גם עמנואלה וינונה נוח אינה נבהלת מהחום במטבח הפוליטי והיא עולה לבמה בסערה, אשה מלאת עזוז, חדורת אידיאולוגיה ונחישות. (ג"ינגית, כבר אמרתי?)
בספר אני מריצה אותה כ"מיעוטית" בהגדרה, וכך מדרבנת את כל הכוחות הפועלים נגדה לצאת מהמחילות. הייתי מנהלת מסע הבחירות של עמנואלה וינונה נוח, כותבת הסיסמאות שלה, אסטרטגית, ראש המטה, יועצת תדמית, ומה לא. אפילו הצבתי לצידה ידוען זכר, אליל המונים ואלוף עולם פופולרי שיספק לה רוח גבית.
 
רוצה לשמוע בדיחה ששמעתי על המדשאה במתחם הזיכרון? וזו לא השתלה מטעמו של כותב נאומים מקצועי.
אז זהו, היהודייה נבחרה והיא מזמינה את אמא שלה לטקס ההשבעה בבית הלבן. האמא מייד מתלוננת: אני לא יכולה לבוא, אין לי מה ללבוש. הבת הנשיאה שולחת אליה מעצבת צמרת. האמא של הנשיאה שוב מתלוננת:  אין לי איך להגיע לטקס. הבת שולחת אליה אתAirforce 1 .
יושבת האמא של הנשיאה הטרייה בשורה הראשונה ומנופפת לבת שלה שנשבעת אמונים על ספר התנ"ך. פתאום היא תוקעת מרפק בצלע של יושב ראש המועצה לביטחון לאומי ואומרת לו:
"עם כל הכבוד לבת שלי, זה עוד כלום. הבן שלי הוא דוקטור."
(מתוך "אישראל")
 
המילה "נשיאה" אינה קיימת בתנ"ך. מצאתי רק את "נשיאים ורוח – וגשם אין"בספר "משלי".
עמנואלה וינונה נוח שלי היא הסנונית שמבשרת את האביב של הילרי קלינטון שמתמודדת כעת. בואו נאמר: "נשיאוֹת ורוח – וגשם יש".
ולמועמדת הישראלית שלנו לנשיאות אני תורמת ברצון את סיסמת הבחירות של עמנואלה וינונה נוח: "היי, העתיד כבר כאן".
 
הרצאה בפורום "נשים ושוויון", יו"ר ד"ר אסתר הרצוג, מכללת בית ברל.

5 תגובות

  1. הרצאה מעניינת וכמובן, הכל מתרחש עכשיו לנגד עינינו. בארה"ב, מי שחושב במונחים של אפליות מתקנות – קצת מסתבך עם הרצון לתת את הבכורה לאישה, סוף-סוף, או לשחור, סוף-סוף, כך שהדילמה של הבוחרים במועמדים קשה באמת.
    אני חוששת שאמריקה השמרנית מאוד מתחת לפני השטח אינה מוכנה עדיין לא לזו ולא לזה. רבים הסיכויים שאמריקה תלך על בטוח ותבחר במועמד לבן, עשיר, איש משפחה, נוצרי מהזרם המרכזי, שימשיך למכור את האשליות שהאמריקאים כה אוהבים שמלעיטים אותם בהן. הערה אישית: באחרונה גמרתי לתרגם את ספרו של ברק אובמה "חלומות עם אבי" והוא עתיד להתפרסם בקרוב בסדרה העיתונאית של ארנה קזין בהוצאת הקיבוץ המאוחד, שבמסגרתה התפרסמה באחרונה הביוגרפיה של הילארי קלינטון.
    הספר, שנכתב לפני כמה שנים מציג את ברק אובמה כצעיר שאפתן (במובן החיובי של המילה)עו"ד בעל מודעות חברתית גבוהה מאוד, –
    a self-made man
    המחובר לשורשיו האפריקאיים. אמריקה השחורה תצביע בעדו, אין ספק, בגלל כל אלה, למרות אוריינטציה פוליטית כזו או אחרת. אבל גם הילארי קלינטון לא קוטלת קנים, כך שהמאבק ביניהם מרתק.
    חבל שקלינטון ואובמה לא עומדים משני צדי המתרס. המפלגה הדמוקרטית תצטרך לבחור באחד מהם ואז המרוץ לנשיאות יאבד משהו מהאפיל שלו. בינתיים נחיה ונראה.

    • תודה עדנה על התגובה מאירת העיניים. אחפש כמובן את ספרו של ברק אובמה בתרגומך.

  2. סליחה, אבל בתגובה הקודמת שלי כאן טעיתי בשם הספר שתרגמתי…
    צריך להיות כמובן "חלומות מאבי" של אובמה ברק.

  3. ובעניין הסקסיזם:

    ומה על זה שקוראים להילרי "הדודה"? למה לבעלה לא קוראים הדוד, או לבוש הסבא?

  4. תמרה רחסיק

    אני מוסיפה עוד אחת: קריסטינה פרננדז, נשיאת ארגנטינה, שמכהנת מאז ה-10 בדצמבר 2007. ביום עלותה לשלטון העיתונאים רק דברו על השמלה שלבשה ואם היא התרגשה או לא. בנות, יש לנו עוד דרך ארוכה.

© כל הזכויות שמורות לנאוה סמל