בננות - בלוגים / / 100 שעות אסטרונומיה
מספרים בחשיכה
  • אור גראור

    נולדתי ב-1982 בארה"ב ובגיל ארבע עליתי לישראל. רוב השנים, מה לעשות, גרתי בפתח-תקווה אבל בשנים האחרונות זכיתי לגור בתל-אביב. לאחרונה התחלתי דוקטוראט באסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב, בהנחייתו של פרופ' דן מעוז. במשך 2007-2008 גרתי בסין בעיר-הנמל שיאמן עם אשתי נגה שלמדה סינית באוניברסיטה המקומית. על חוויות היום-יום שלנו אפשר לקרוא במגזין המקוון של "מסע אחר". הסיפורים הקצרים שלי התפרסמו ברוב כתבי-העת בישראל, ובעיקר ב"קשת החדשה" בעריכת אהרן אמיר. ב-2006 הקמתי, יחד עם יעל טומשוב, את כתב-העת "אלמנך". 2007 הייתה שנה יוצאת מן הכלל. "צהרי יום ראשון על האי גרנד ז'ט" היה בין הזוכים בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ"; יחד עם עליזה ציגלר ערכתי את האנתולוגיה "סיפורי הקשת החדשה"; ובתחילת יוני התחתנתי עם נגה גנני. בינואר 2009 יצא אור בהוצאת טובי ספרי הראשון "צייר המלחמות". התמונה בעמוד הראשי של הבלוג צולמה על-ידי מוטי קיקיון. פרסומים צייר המלחמות צייר המלחמות (הוצאת טובי 2009, ירושלים) שני צעירים מתחרים ביניהם בתחרות האחרונה של חייהם; ילד מוכיח לאביו שגם הוא יכול להיות גיבור; תלמידות בית-ספר עומדות במשמרות זה"ב בכפר פלסטיני; אמא לשניים מתאמצת לזכור את שמה; אישה מחפשת את חברתה שאבדה בציוריו של אדוארד הופר וצייר המלחמות טובל מכחול בצבע ומצייר בכאב את השלווה המופרת. 21 סיפורים בהם הדמויות חיות על הגבול: בין מציאות לדמיון, בין אמנות ליום-יום, בין שגרה לטרור. מטשטשים וחוצים גבולות, הסיפורים מושכים את הקורא לחוות א תעולמו המוכר מזוויות חדשות. צייר המלחמות באינטרנט צייר המלחמות בפייסבוק   אלמנך   אנתולוגיות סיפורי הקשת החדשה: ארבע השנים הראשונות, בעריכת עליזה ציגלר ואור גראור (כרמל 2007, ירושלים). האנתולוגיה מציגה את מיטב הסיפורים מ-16 הגיליונות הראשונים של “קשת החדשה”. בין המשתתפים ניתן למצוא את: נסים אלוני, ענת עינהר, ישעיהו קורן, יהושע קנז, אהרן אפלפלד, יחזקאל רחמים, ש. שפרה, יואב רוזן, בלה שייר, גונן נשר, עדנה שמש, בועז יזרעאלי, ליאורה ורדי ועוד. El Pueblo del Libro, בעריכת ירון אביטוב (Libresa 2007, Ecuador). הסיפור “צייר המלחמות” מופיע תחת השם “Pintor de la Guerra”. משתתפים נוספים באנתולוגיה: אהרן מגד, יחזקאל רחמים, יצחק אורפז, לאה איני, יורם מלצר, עמוס עוז, שולמית גלבוע, מואיז בן הראש, תנחום אבגר, א.ב. יהושע, יגאל סרנה, אורציון ישי, יעל ישראל וירון אביטוב. האסופה הגיעה לראש טבלת רבי המכר ואף שולבה בתכנית הלימוד של כמה תיכונים בעיר קיטו ומחוצה לה. אחד אלוהינו, בעריכת ירון אביטוב ורן יגיל (כרמל 2008, ירושלים). הסיפור "קדיש חיים" מופיע בשער "יש אלוהים". האנתולוגיה כוללת יצירות של 66 מחברים, החל ביוצרים קאנוניים כגון ח"נ ביאליק ולאה גולדברג, וכלה ביוצרים הצעירים ביותר. על המשתתפים באנתולוגיה נמנים, בין השאר: יוסל בירשטיין, זלדה, אדם ברוך, יהודה עמיחי, אהרן מגד ודוד אבידן. על המשתתפים הצעירים יותר נמנים: שהרה בלאו, רוני סומק, יעל ישראל, משה אופיר, אריק גלסנר, נאוה סמל ועוד.  

100 שעות אסטרונומיה

היום התחיל פרויקט בינלאומי נרחב במסגרת השנה הבינלאומית לאסטרונומיה: בארבעת הימים הקרובים, במשך 100 שעות, אוניברסיטאות, מצפי כוכבים ומכוני מחקר יפתחו את דלתותיהם לציבור הרחב.

כבר עכשיו, אפשר לצפות באינטרנט במשדר מיוחד של ESO – מצפה הכוכבים האירופאי בחצי הכדור הדרומי – במסגרתו תצפיתנים מ-80 מצפי כוכבים מציגים את המצפים, את הטלסקופים ואת עבודתם.

ברגע זה ממש, למשל, משוחחים עם צוות מהטלסקופ APEX במדבר אטקמה שבצ’ילה.

כמה כוכבים?

רוצים להשתתף בתצפית אסטרונומית? פרויקט נחמד בשם “כמה כוכבים?”, שעזרתי לתרגם לעברית, מתעתד למפות את הראות ברחבי העולם. מהי ראות (visibility)? במרכז תל-אביב אומרים תודה אם מצליחים לראות כוכב או שניים – זו ראות נמוכה. לעומת זאת, במדבר יהודה אפשר לראות לא רק אלפי כוכבים, אלא גם את שביל החלב ועצמים חיוורים אחרים – זו ראות גבוהה.

מדוע חשוב לנו למפות ראות ברחבי העולם? כיוון שתצפיות שונות דורשות תנאי ראות שונים. את הירח אנחנו יכולים לראות גם באמצע העיר, מוקפים בבניינים מוארים ובזרקורים, אבל גלקסיות חיוורות, או עצמים אקזוטיים, כמו החור השחור במרכז הגלקסיה שלנו, דורשים תנאי ראות מעולים – לילות כהים, ללא ירח וללא מקורות אור מלאכותיים. זו אחת הסיבות שמצפי הכוכבים ממוקמים הרחק מישובים, כגון פסקת ההר מונה קיאה בהוואי או מדבר אטקמה בצ’ילה. מפת ראות עולמית תאפשר לאסטרונומים גם לחפש אתרים חדשים למצפים וגם תתן לנו תמונה של מצב זיהום האור בעולם.

התצפיות פשוטות וכל אחד יכול לקחת בהן חלק. לא צריך ציוד מיוחד – רק זוג עיניים. באתר הבא תמצאו הוראות וטפסי תצפית שתוכלו למלא ולשלוח לצוות המחקר במועדון האסטרונומי “מצפה הכוכבים העממי ע”ש מוריץ קופנר” בשוינה, אוסטריה.

צפייה נעימה ותצפיות פורות!

תגובה אחת

  1. מרתק, תודה על הקישורים וכל הידע…

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאור גראור