בננות - בלוגים / / היא אסטרונומית: הנרייטה ליוויט
מספרים בחשיכה
  • אור גראור

    נולדתי ב-1982 בארה"ב ובגיל ארבע עליתי לישראל. רוב השנים, מה לעשות, גרתי בפתח-תקווה אבל בשנים האחרונות זכיתי לגור בתל-אביב. לאחרונה התחלתי דוקטוראט באסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב, בהנחייתו של פרופ' דן מעוז. במשך 2007-2008 גרתי בסין בעיר-הנמל שיאמן עם אשתי נגה שלמדה סינית באוניברסיטה המקומית. על חוויות היום-יום שלנו אפשר לקרוא במגזין המקוון של "מסע אחר". הסיפורים הקצרים שלי התפרסמו ברוב כתבי-העת בישראל, ובעיקר ב"קשת החדשה" בעריכת אהרן אמיר. ב-2006 הקמתי, יחד עם יעל טומשוב, את כתב-העת "אלמנך". 2007 הייתה שנה יוצאת מן הכלל. "צהרי יום ראשון על האי גרנד ז'ט" היה בין הזוכים בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ"; יחד עם עליזה ציגלר ערכתי את האנתולוגיה "סיפורי הקשת החדשה"; ובתחילת יוני התחתנתי עם נגה גנני. בינואר 2009 יצא אור בהוצאת טובי ספרי הראשון "צייר המלחמות". התמונה בעמוד הראשי של הבלוג צולמה על-ידי מוטי קיקיון. פרסומים צייר המלחמות צייר המלחמות (הוצאת טובי 2009, ירושלים) שני צעירים מתחרים ביניהם בתחרות האחרונה של חייהם; ילד מוכיח לאביו שגם הוא יכול להיות גיבור; תלמידות בית-ספר עומדות במשמרות זה"ב בכפר פלסטיני; אמא לשניים מתאמצת לזכור את שמה; אישה מחפשת את חברתה שאבדה בציוריו של אדוארד הופר וצייר המלחמות טובל מכחול בצבע ומצייר בכאב את השלווה המופרת. 21 סיפורים בהם הדמויות חיות על הגבול: בין מציאות לדמיון, בין אמנות ליום-יום, בין שגרה לטרור. מטשטשים וחוצים גבולות, הסיפורים מושכים את הקורא לחוות א תעולמו המוכר מזוויות חדשות. צייר המלחמות באינטרנט צייר המלחמות בפייסבוק   אלמנך   אנתולוגיות סיפורי הקשת החדשה: ארבע השנים הראשונות, בעריכת עליזה ציגלר ואור גראור (כרמל 2007, ירושלים). האנתולוגיה מציגה את מיטב הסיפורים מ-16 הגיליונות הראשונים של “קשת החדשה”. בין המשתתפים ניתן למצוא את: נסים אלוני, ענת עינהר, ישעיהו קורן, יהושע קנז, אהרן אפלפלד, יחזקאל רחמים, ש. שפרה, יואב רוזן, בלה שייר, גונן נשר, עדנה שמש, בועז יזרעאלי, ליאורה ורדי ועוד. El Pueblo del Libro, בעריכת ירון אביטוב (Libresa 2007, Ecuador). הסיפור “צייר המלחמות” מופיע תחת השם “Pintor de la Guerra”. משתתפים נוספים באנתולוגיה: אהרן מגד, יחזקאל רחמים, יצחק אורפז, לאה איני, יורם מלצר, עמוס עוז, שולמית גלבוע, מואיז בן הראש, תנחום אבגר, א.ב. יהושע, יגאל סרנה, אורציון ישי, יעל ישראל וירון אביטוב. האסופה הגיעה לראש טבלת רבי המכר ואף שולבה בתכנית הלימוד של כמה תיכונים בעיר קיטו ומחוצה לה. אחד אלוהינו, בעריכת ירון אביטוב ורן יגיל (כרמל 2008, ירושלים). הסיפור "קדיש חיים" מופיע בשער "יש אלוהים". האנתולוגיה כוללת יצירות של 66 מחברים, החל ביוצרים קאנוניים כגון ח"נ ביאליק ולאה גולדברג, וכלה ביוצרים הצעירים ביותר. על המשתתפים באנתולוגיה נמנים, בין השאר: יוסל בירשטיין, זלדה, אדם ברוך, יהודה עמיחי, אהרן מגד ודוד אבידן. על המשתתפים הצעירים יותר נמנים: שהרה בלאו, רוני סומק, יעל ישראל, משה אופיר, אריק גלסנר, נאוה סמל ועוד.  

היא אסטרונומית: הנרייטה ליוויט

לרגל יום האישה הבינלאומי, אני שמח להשיק את תרומתי הצנועה לפרויקט “היא אסטרונומית”, אחד הפרויקטים המרכזיים בשנה הבינלאומית לאסטרונומיה.

בסוף המאה ה-19 הקימה אוניברסיטת הרוורד (Harvard) מצפה אסטרונומי שמיהר לנצל את המצאת סרט הצילום כדי לצלם עשרות אלפי תמונות של שמי הלילה. כדי לנתח את התמונות האלו הקים ראש המכון דאז, אדוארד פיקרניג (Edward Pickering), צוות של “מחשבים” – גברים צעירים שהסתכלו על תמונה אחר תמונה וקטלגו בה את הכוכבים והעצמים השונים שהם הצליחו לזהות.

פיקרינג לא היה מרוצה מתפוקתם של ה”מחשבים”, ויום אחד, לאחר שרוחו פקעה, פלט שהעוזרת הסקוטית שלו יכלה לעשות עבודה טובה יותר. הוא לקח את עצמו ברצינות, פיטר את הצוות הקיים והקים צוות חדש, בניצוחה של העוזרת ויליאמינה פלמינג (Williamina Fleming), שכלל אך ורק נשים. יש שיגידו שפיקרינג היה ליברל ומתקדם לזמנו; יש שיגידו שהוא ניצל את העובדה שהוא יכל לשלם לנשים משכורות נמוכות יותר.

אחת החוקרות שעבדה בצוות של פלמינג הייתה הנרייטה ליוויט (Henrietta Leavitt). תפקידה של ליוויט היה לקטלג כוכבים משתנים – כוכבים שבהירותם משתנה בצורה מחזורית.

באותם ימים הכירו מספר סוגים שונים של כוכבים כאלו, אך עוד לא גילו מה עומד מאחורי המחזוריות שלהם. ליוויט גילתה יותר מ-2400 כוכבים כאלו, מעל מחצית מהכוכבים המשתנים שהתגלו בזמנה. אך בניגוד למחשב, ליוויט לא רק קטלגה את הכוכבים האלו – היא גם חקרה אותם. עבור סוג מסוים של כוכבים משתנים – קֶפֶאִידִים (Cepheids), היא מצאה קשר בסיסי בין הבהירות שלהם לבין זמן המחזור שלהם: ככל שהקפאיד היה בהיר יותר, כך זמן המחזור שלו היה ארוך יותר.

אחת הבעיות המרכזיות באסטרונומיה היא מדידת מרחקים; אנחנו רגילים להשתמש בסרגלים, אך באיזה סרגל נשתמש כדי למדוד את המרחק מכדור-הארץ לירח? או מהירח לשמש? או מרחקים בין גלקסיות מרוחקות?

חשיבותו של הקשר הבסיסי שליוויט גילתה היה בכך שהוא איפשר להשוות בין קפאידים קרובים, שהמרחק אליהם נמדד בדרכים כאלו ואחרות, לבין קפאידים מרוחקים. ליוויט הוסיפה סרגל נוסף לתיבת הכלים האסטרונומית.

תוצאותיה של ליוויט נפוצו בקרב הקהילה המחקרית וב-1924 אף התחילו להכין את הקרקע להעניק לה פרס נובל. לצערנו, היא נפטרה מסרטן שלוש שנים לפני כן, בגיל 53.

האם גם את מתעניינת באסטרופיזיקה? נקודה טובה להתחיל היא בהרצאות לקהל הרחב של המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל-אביב.

מתעניינת בפיזיקה באופן כללי? בהרצאות צהרי יום א’ תוכלי ללמוד על נושאי המחקר השונים באוניברסיטת תל-אביב.

*. מרבית הפוסט היום מבוסס על ספרו המצוין של סיימון סינג “המפץ הגדול” (עמ’ 204-213 בגרסה האנגלית).

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאור גראור