בננות - בלוגים / / משמרות זהב
מספרים בחשיכה
  • אור גראור

    נולדתי ב-1982 בארה"ב ובגיל ארבע עליתי לישראל. רוב השנים, מה לעשות, גרתי בפתח-תקווה אבל בשנים האחרונות זכיתי לגור בתל-אביב. לאחרונה התחלתי דוקטוראט באסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב, בהנחייתו של פרופ' דן מעוז. במשך 2007-2008 גרתי בסין בעיר-הנמל שיאמן עם אשתי נגה שלמדה סינית באוניברסיטה המקומית. על חוויות היום-יום שלנו אפשר לקרוא במגזין המקוון של "מסע אחר". הסיפורים הקצרים שלי התפרסמו ברוב כתבי-העת בישראל, ובעיקר ב"קשת החדשה" בעריכת אהרן אמיר. ב-2006 הקמתי, יחד עם יעל טומשוב, את כתב-העת "אלמנך". 2007 הייתה שנה יוצאת מן הכלל. "צהרי יום ראשון על האי גרנד ז'ט" היה בין הזוכים בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ"; יחד עם עליזה ציגלר ערכתי את האנתולוגיה "סיפורי הקשת החדשה"; ובתחילת יוני התחתנתי עם נגה גנני. בינואר 2009 יצא אור בהוצאת טובי ספרי הראשון "צייר המלחמות". התמונה בעמוד הראשי של הבלוג צולמה על-ידי מוטי קיקיון. פרסומים צייר המלחמות צייר המלחמות (הוצאת טובי 2009, ירושלים) שני צעירים מתחרים ביניהם בתחרות האחרונה של חייהם; ילד מוכיח לאביו שגם הוא יכול להיות גיבור; תלמידות בית-ספר עומדות במשמרות זה"ב בכפר פלסטיני; אמא לשניים מתאמצת לזכור את שמה; אישה מחפשת את חברתה שאבדה בציוריו של אדוארד הופר וצייר המלחמות טובל מכחול בצבע ומצייר בכאב את השלווה המופרת. 21 סיפורים בהם הדמויות חיות על הגבול: בין מציאות לדמיון, בין אמנות ליום-יום, בין שגרה לטרור. מטשטשים וחוצים גבולות, הסיפורים מושכים את הקורא לחוות א תעולמו המוכר מזוויות חדשות. צייר המלחמות באינטרנט צייר המלחמות בפייסבוק   אלמנך   אנתולוגיות סיפורי הקשת החדשה: ארבע השנים הראשונות, בעריכת עליזה ציגלר ואור גראור (כרמל 2007, ירושלים). האנתולוגיה מציגה את מיטב הסיפורים מ-16 הגיליונות הראשונים של “קשת החדשה”. בין המשתתפים ניתן למצוא את: נסים אלוני, ענת עינהר, ישעיהו קורן, יהושע קנז, אהרן אפלפלד, יחזקאל רחמים, ש. שפרה, יואב רוזן, בלה שייר, גונן נשר, עדנה שמש, בועז יזרעאלי, ליאורה ורדי ועוד. El Pueblo del Libro, בעריכת ירון אביטוב (Libresa 2007, Ecuador). הסיפור “צייר המלחמות” מופיע תחת השם “Pintor de la Guerra”. משתתפים נוספים באנתולוגיה: אהרן מגד, יחזקאל רחמים, יצחק אורפז, לאה איני, יורם מלצר, עמוס עוז, שולמית גלבוע, מואיז בן הראש, תנחום אבגר, א.ב. יהושע, יגאל סרנה, אורציון ישי, יעל ישראל וירון אביטוב. האסופה הגיעה לראש טבלת רבי המכר ואף שולבה בתכנית הלימוד של כמה תיכונים בעיר קיטו ומחוצה לה. אחד אלוהינו, בעריכת ירון אביטוב ורן יגיל (כרמל 2008, ירושלים). הסיפור "קדיש חיים" מופיע בשער "יש אלוהים". האנתולוגיה כוללת יצירות של 66 מחברים, החל ביוצרים קאנוניים כגון ח"נ ביאליק ולאה גולדברג, וכלה ביוצרים הצעירים ביותר. על המשתתפים באנתולוגיה נמנים, בין השאר: יוסל בירשטיין, זלדה, אדם ברוך, יהודה עמיחי, אהרן מגד ודוד אבידן. על המשתתפים הצעירים יותר נמנים: שהרה בלאו, רוני סומק, יעל ישראל, משה אופיר, אריק גלסנר, נאוה סמל ועוד.  

משמרות זהב

במדור התרבות של וואלה מופיע היום הסיפור “משמרות זהב” מתוך צייר המלחמות:

 

משמרות זהב

“סגור!” נטלי, בת תשע, קוראת לחברתה דניאל שעומדת בצד השני של הכביש. הווסט הצהוב שהיא לובשת מעל חולצתה בוהק בשמש הצהריים.

“סגור!” דניאל עונה ומניפה את תמרור ה”עצור!” האדום צמוד לגופה, חוסמת את חלקת המדרכה שעליה היא חולשת.

“אתה יכול לעבור עכשיו,” נטלי אומרת לתוך מכשיר הקשר.

“רות, תודה,” עונה לה קול חסר גוף מתוך המכשיר. היא מחזירה אותו לכיס של מכנסי ההתעמלות האדומים שלה, מחליקה את אצבעותיה על הסמל של “נייקי” ומחייכת. טנק המרכבה, שחיכה שנטלי ודניאל יפנו לו את מעבר החצייה, מאיץ בחריקת שלשלאות וחוצה לרוחבם את הפסים הלבנים-שחורים. אחריו עוברים שני נגמ”שים. נגמ”ש שלישי מתקרב למעבר החצייה, אך הבנות קוראות “פְּתח!” והוא נעצר.

שלושה ילדים פלסטינים, שני בנים ובת בגילם של נטלי ודניאל, עומדים על המדרכה, מחכים בסבלנות מאחורי התמרור הנייד. לבושים במכנסי ג’ינס דהויים ובחולצות קצרות, הם מסתכלים על הנגמ”ש, על דניאל ונטלי בבגדי הספורט והווסטים הצהובים שלהן, וחזרה על הנגמ”ש. הם מתחילים לעבור, אך נטלי עוצרת אותם ומצביעה על חולצתה של הילדה.

“שְיוֹאוֹאוּ, מאיפה החולצה הזאת?” על החולצה מגוהץ תצלום של נער צעיר, שפם דקיק על שפתו העליונה, בַּנדָנה ירוקה סביב ראשו ורובה קלצ’ניקוב בידו.

“זה אח שלי, מוניר,” עונה לה הילדה הקטנה, “הוא שאהיד עכשיו.”

“וואו, איזה גוֹנֶב,” נטלי אומרת, “איזה בנדנה סוף הדרך יש לו, חבל על הזמן. תגידי, באיזה כיתה הוא לומד?”

“הוא לא בבית ספר שלנו,” הילדה מסתכלת על נטלי, על המדרכה, “הוא עבר לאל-ג’נה.”

“באיזה חלק של הכפר זה?” נטלי שואלת, ומוסיפה: “מתי הוא חוזר הביתה?”

הילדה מסתכלת עליה בעיניים פעורות, ואומרת, “זה לא בכפר, זה למעלה, גבוה. ואימא אומרת שהוא לא חוזר יותר.”

“איזה באסה, כאילו. טוב, נו, תעברו,” היא אומרת ומסמנת להם בראשה, “יאללה, אוּדרוּבּ.”

הילדים חוצים את מעבר החצייה בחצי ריצה, עיניהם דבוקות לשריונו האפור של הנגמ”ש, לאות ג’ שמצוירת בגדול ובלבן על הדופן שלו; אוזניהם דרוכות לכל צליל חשוד מכיוון המנוע שמחרחר בציפייה. כשהילדים מגיעים לצד השני של הכביש, דניאל ונטלי סוגרות שוב את המחסום ומאפשרות לנגמ”ש השלישי לעבור ולהצטרף לשיירה שמחכה לו בצומת הבא.

“את באה היום לא”ג?” נטלי שואלת את חברתה.

“לא בא לי. אולי נבריז, נלך לשק”ם?”

“וואי, אני לא יודעת,” נטלי נושכת את שפתה התחתונה ומטלטלת קצת את התמרור בידיה, “אימא שלי תעשה לי את המוות אם היא תגלה.”

“איך היא תגלה? מי כבר יגיד לה?”

“את לא זוכרת מה קרה פעם קודמת, כשהמג”ד תפס אותנו במועדון, מבריזות מחשבון?” נטלי שואלת ומשחקת במתג התדירויות של מכשיר הקשר. “את יודעת איזה צעקות חטפתי?”

“נו, אל תהיי כזאת, זה היה רק פעם אחת. מה, את חושבת שכל מה שהמג”ד עושה זה מחכה לתפוס אותנו? חוץ מזה,” היא מחייכת, “הייתי בחדמ”ר ושמעתי את הקצינת לשון אומרת למש”קית תנ”ך שלמג”ד יש היום ישיבה במטכ”ל. אז זהו.” היא מוציאה לשון.

“טוב, אז בסדר.” נטלי משתכנעת. “פתח!” היא מאפשרת לחבורה של פועלי יום לחצות את הכביש בדרך לשדות שלהם מחוץ לכפר. “אבל רק אם קונים ארטיקים.”

“סבבה, אבל אני, אני! אוף, אני לא שומעת את עצמי!” דניאל צועקת מעל שאון להבי המסוקים שחוצים את השמים מאחוריהן. הם מתרחקים, חגים במעגל וחוזרים אחורה. כששיערה המתולתל מתיישב חזרה על כתפיה והלחץ באוזניה מתאזן, היא קוראת לחברתה: “אני רוצה טילון!”

תזכורת: ביום ראשון הקרוב, ה-8.2, צייר המלחמות יושק באופן חגיגי ב”תולעת ספרים” בכיכר רבין. הערב יתחיל ב-19:00. אשמח לראותכם.

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאור גראור