בננות - בלוגים / / עושה שוק
יעל ישראל עושה אהבה
  • יעל ישראל

    סופרת, עורכת ספרים, מבקרת ספרות וקולנוע, מנחת סדנאות כתיבה, מייסדת ומנהלת את "בננות בלוגס". זוכת פרס אס"י של איגוד סופרי ישראל לשנת 2009 על הרומן "אני ואימא בבית המשוגעות"

עושה שוק

 

 בעקבות הפוסט של אומי

 

לקנות אוכל זה היה התפקיד של אבא שלי. אינני יודעת אם מפני שהיה גבר מזרחי, וגברי המזרח נהגו לעשות קניות כי לא היה מקובל שנשים יוצאות מהבית, או מפני שטיפל באחיו הקטנים ובאמו האלמנה כבר מגיל 13, או מפני שאימא שלי הייתה תמיד חולנית ועייפה ומדוכאת ולא היה לה כוח לכלום.

 

את השריקה שלו, קטע הסיום מ"הבה נגילה", היינו שומעים בכל פעם שחזר מהשוק עם הסלים שאימא תפרה לו ממכנסיים ישנים. ואז היינו יורדים בטור כדי לעזור לו להעלות את הקניות הביתה.

 

ואולי בעצם לקח על עצמו גם את התפקיד הזה כי פשוט אהב לקנות, ושוקים אהב יותר מכול. הוא נהנה חושנית ממישוש ירקות ופירות. היה מאזין לאבטיחים, מלטף אפרסקים, מריח בהנאה את כל פרי הגן והשדה.

 

למרות שהיה לו קילה (בקע) היה סוחב וסוחב ירקות ופירות מהשוק כדי להאכיל שש נפשות. תוסיפו לזה שבני המזרח אוכלים הרבה ירקות, ותבינו שהוא היה צריך להביא כל כמה ימים קילוגרמים של ירקות ופירות ועלים מהשוק.

 

אוי, אוי, כמה שהוא סחב אבא שלי. אפילו כשהזדקן המשיך ללכת לשוק וסחב משם ירקות בטונות.

 

אני זוכרת אותו צועד בעייפות, בהתנהלות איטית, מדודה, עם השקים בשתי ידיו. לפעמים ראיתי אותו מהחלון, או מהאוטובוס, או בא מולי. זה היה שובר לב. אבל כזה הוא היה. היה לו מספיק כסף לעשות משלוח מהסופר, אבל הוא היה מהדור ההוא ששנא מותרות.

 

לעשות שוק עם אבא שלי היה אחת השמחות שלי ושל אחותי בילדותנו. תאוותו לירקות ופירות, הנאתו החושנית מקניותיו עשו את תהליך הקנייה לאושר אחד גדול. כיצד שמח אם גילה עלי ראשד אצל איזה מוכר. כיצד היה נוסע לשוק מחנה יהודה בירושלים כדי להביא משם חרשוף, שאחר כך היה ממלא בבשר. איך התרגש מאבטיח מדמם ומתוק בשלהי הקיץ.

 

אחר כך היינו עוצרים בקיוסק, קונים קולה קרה ולוגמים בהנאה. ותמיד הוא זה שסחב. אנחנו הבנות אפילו לא עזרנו. הוא לא הרשה לנו לסחוב.

 

תמיד מעציב אותי שאבא שלי פספס את עידן החצי חינמים למיניהם. מכיוון שקניית מזון וקניות בכלל היו אחת ההנאות הגדולות שלו, ברור לי שהיה מתענג על המבצעים ועל כל ה-1+1 של ימינו. לו היה מבקר באיקאה לא היה מאושר ממנו. לו קנה בסופרים של רמי לוי היה בוודאי זוכה לאורגזמה קנייתית.

 

באחרית ימיו עוד זכה למקצת מהשפע הזה, והיה מדווח לי בהנאה מה קנה בסופר במחיר מציאה ואיזה הנחות יש השבוע. בביקור השבועי שלי אצלם הייתי יושבת איתו במטבח והיינו מדברים על קניות, על פירות וירקות, על המחירים בשוק לעומת המחירים בסופר. אולי זה נשמע משעמם וטיפשי, אבל אני ואבא שלי אהבנו לדבר על קניות שעשינו ועל אוכל שבישלנו. כמה אהב לדווח לי שהשיג מלפפונים בזול, או קנה שתי אבקות כביסה במחיר אבקה אחת.

 

בנעוריי המוקדמים, כש"עלינו בסולם החברתי" וכבר היה לא מעט כסף, הוא שיכלל את קניותיו, וחוץ מהסלים מהשוק היה מביא סלי ענק מחנויות המעדנים והשימורים של שוק לווינסקי. היה קונה טונות פיצוחים שקלה אחר כך בעצמו. היה קונה עשרות שימורי אספרגוס ופטריות ודגי לקרדה וכל מיני מעדנים תורכיים ובולגרים.

 

באותה עת עברנו לגור לא רחוק מהשק"ם הגדול ברחוב אבן גבירול, אז אחת לחודש הוא היה מכריח את אימי לבוא איתו ולקנות טונות של מוצרים בהנחות עם הבולים של השק"ם. אני לא מסוגלת לתפוס כיצד הם הצליחו לסחוב כל כך הרבה סלים כל הדרך הביתה, איזה רבע שעה הליכה.

 

אבא שלי היה "הומוצרכנוס". האדם הצרכן. קניין בנשמתו. אפילו את הנסיעות לאירופה כדי לקנות סחורות לחנותו אהב. תוך כדי היה מביא איתו באונייה טונות של דברים גם לבית. הסחורות הגיעו אחר כך במכולות של "צים". אבל את קניותיו לנו הוא פרק מיד כשהגיע הביתה. ותמיד בשפע, ביד רחבה, בהמון אהבה.

 

האם הסיבה לתאוות הקניות שלו הייתה העובדה שגדל בבית עני מאוד בשכונת נחלת ציון בירושלים המנדטורית? אולי. מצד שני, גם אימי גדלה בבית עני בירושלים, ואילו היא הייתה אדם שמאוד התקשה להוציא כסף, גם על עצמה וגם על הזולת. לא אחת היו פורצות מריבות ביניהם בגלל הקניות. "למה קנית את זה?" "למה קנית את ההוא?" הייתה צווחת עליו במטבח, משביתה את אחת הנאות המעטות שהיו לו בחיים.

 

ואבא שלי, כמו תמיד, היה שותק וממשיך לקנות מה שבא לו, וממשיך לבשל מה שבא לו. הוא ידע ליהנות מהחיים אבא שלי, ואת זה אף אחד לא היה יכול לקחת ממנו.  

 

18 תגובות

  1. אני חושבת שההנאה המופקת מקניות הכרוכות בחיפוש וגילוי ומזל… קשורה לייצר הצייד. הלא רוב ימיו היה האדם צייד-לקטן. בהליכה לשוק יש משהו מיציאה למסע, והעייפות, המאמץ הפיזי הם חלק מן החווייה.

    • יעל ישראל

      כן, גם אני חושבת ככה וגם מרגישה ככה לפעמים, שיצאתי לצייד. זו הנאה שקשה לתאר.

  2. שולמית יפינוף

    כן כן, היו פעם אנשים טובים, טובים מאוד, שאהבו לקנות ולקנות ירקות ופירות מה גם שלא הייתה ברירה
    צריך היה להאכיל ולהאכיל אז
    היו שאהבו לגדל ירקות ופירות
    ועלים פרחים
    וכולם איכשהו כמעט שמחו בחלקם רוב הזמן
    וגם בחלקם של אחרים הם שמחו כמעט
    והיתה לנו ארץ
    לתפארת הסלט.

  3. הם היו הפוכים ממש, אביך ואמך. אני זוכרת את המסע לשוק התקווה, את אמי ואחיותי, כמשהו מייגע, חובה שצריך למלא. מן עבדות מדכאת. אולי לכן עד היום אני ממש לא מתלהבת. ובכלל, כל עבודות הבית, וישנן המון המון, הן סוג של שעבוד שאישית גורם לי לרצות לברוח. למשל אתמול בלילה, הייתי במטבח כמה שעות, ודווקא נורא רציתי לכתוב משהו, יש לי הרבה חלקי דברים כתובים בתיק מכל השבוע. אז בשלתי, וזה בסדר לבשל, כי כולם יושבים ביחד לאכול וזו חוויה טובה, אבל אחר כך חיכה לי הר כלים מהבישולים ומצאתי את עצמי מנקה עד אחת בלילה. מובן שלא כתבתי כלום. בשתיים וחצי בלילה התקשר אלי חבר ואפילו לא עניתי. לגדל ילדים כמו שצריך ולכתוב אלה דברים סותרים לגמרי. בסך הכל החיים הבורגניים די משעממים, הם מוצצים את הלשד, ועומדים בסתירה לחיי יצירה.

    • חנה טואג

      אני אוהבת את פיסות הזיכרונות שאת מעלה כאן ,יעל , כאילו את כותבת ממש את הזכרונות שלנו.(לפחות שלי) מאוד מזדהה

    • ילון פיכמן

      ריבון עולמים
      כבר בגיל צעיר דכאו בך את המשוררת

    • יעל ישראל

      כן, יודית, הם באמת היו הפוכים אבי ואמי. אבל מעניין שהיא, בגלל הדיכאון והחרדות, לא עשתה הרבה בבית, גם לא בישולים ודברים אחרים, ואילו הוא עשה את הכול, כולל בישול, כי היה לו כוח חיים הרבה יותר ממנה. עצוב.

  4. עסיס הארץ. איש חושני עם חוש שני מסחרי מצטייר פה, יעלה.
    מה שהטריד אותי בשולי הקריאה מראשית הרשומה הזאת הוא למה לא קנה לו עגלת שוק.

    • אמיר ,ככה אני זוכרת גם את אמי ואבי עם סלי פלסטיק מרושתים עד שהידים היוכואבות, עד שראו בכפות ידיים סימנים אדומים. במקום עגלת שוק אפשר היה לקנות עוד כמה ק'ג תפוחי אדמה. לעוני היה סגנון משלו וסחיבת הסלים חלק מזה(לפחות אצלי) סליחה ככה שהתפרצתי, אבל דבריך יעל עוררו בי זכרונות

      • יעל ישראל

        אוי, אני נזכרת, אמיר. לימים הם כן קנו עגלה כזו, הוריי, אבל אבא שלי כמעט לא השתמש בה. אולי התבייש ופחד להיראות "לא גברי", כמו הפולניות בשכונה שהיו הולכות עם העגלה הזו.

        ומצחיק, אני למדתי ממנו. עד לפני עשור הייתי מביאה מהסופר שקיות נליון וסוחבת ככה וסובלת, במקום לקחת עגלה, עד שהתחלתי לרחם על עצמי והתחלתי לעשות משלוחים.

  5. אברהם מתל קציר

    כן, נכון
    עכשיו אני נזכר
    פעם היו ממלאים ירקות בבשר
    היום ממלאים את הבשר
    בירקות

  6. תמי כץ לוריא

    יעל,
    מלא אוירה. גם אני מתה על קניות בשוק, וההרגשה הזו שתארת

  7. אני תמיד נהנת לקרוא מה שאת כותבת. כל כך אותנטי , הזכרונות התחושות הגעגעוים (אפילו לשנו אף פעם לא היו סלים של בד – תמיד מפלסטיק קשה כזה…)
    אמא שלי מאוד דומה לאמא שלך בקמצנות.
    בגלל זה היא לא אהבה שאבי עושה קניות כי תמיד הוא היה מביא "שטויות"
    אבל פעם אחת היא שלחה אותו לשוק כי לא היתה ברירה והיא היתה חולה. אז הוא קנה פיסטוק חלבי וחלבה ו"נשיקות" ומרמלדה. ומה עם פירות וירקות?
    לא צריך – הוא ענה – גם זה אוכל !

  8. יעל הכנסת ביס בזכרון שלי גם
    אוהבת מאד מה שכתבת

  9. איזה עולם אחר — תודה יעל!

  10. מירי פליישר

    תענוג שיש זכרונות כל כך יפים מאבא שלך ושמחת החיים שלו . איזה איש נהדר

  11. טובה גרטנר

    איזה פוסט מקסים, מזכיר לי שאצלנו רק האמא קנתה, גם אצלי, רק אני… גם אם הוא קונה זאת אני… קניות זה אני!!!!
    מצחיק דרכך גיליתי כמה אצלנו הנשים שולטות בקניה
    להתראות טובה

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות ל