בננות - בלוגים / / מסין אל החלל החיצון
מספרים בחשיכה
  • אור גראור

    נולדתי ב-1982 בארה"ב ובגיל ארבע עליתי לישראל. רוב השנים, מה לעשות, גרתי בפתח-תקווה אבל בשנים האחרונות זכיתי לגור בתל-אביב. לאחרונה התחלתי דוקטוראט באסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב, בהנחייתו של פרופ' דן מעוז. במשך 2007-2008 גרתי בסין בעיר-הנמל שיאמן עם אשתי נגה שלמדה סינית באוניברסיטה המקומית. על חוויות היום-יום שלנו אפשר לקרוא במגזין המקוון של "מסע אחר". הסיפורים הקצרים שלי התפרסמו ברוב כתבי-העת בישראל, ובעיקר ב"קשת החדשה" בעריכת אהרן אמיר. ב-2006 הקמתי, יחד עם יעל טומשוב, את כתב-העת "אלמנך". 2007 הייתה שנה יוצאת מן הכלל. "צהרי יום ראשון על האי גרנד ז'ט" היה בין הזוכים בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ"; יחד עם עליזה ציגלר ערכתי את האנתולוגיה "סיפורי הקשת החדשה"; ובתחילת יוני התחתנתי עם נגה גנני. בינואר 2009 יצא אור בהוצאת טובי ספרי הראשון "צייר המלחמות". התמונה בעמוד הראשי של הבלוג צולמה על-ידי מוטי קיקיון. פרסומים צייר המלחמות צייר המלחמות (הוצאת טובי 2009, ירושלים) שני צעירים מתחרים ביניהם בתחרות האחרונה של חייהם; ילד מוכיח לאביו שגם הוא יכול להיות גיבור; תלמידות בית-ספר עומדות במשמרות זה"ב בכפר פלסטיני; אמא לשניים מתאמצת לזכור את שמה; אישה מחפשת את חברתה שאבדה בציוריו של אדוארד הופר וצייר המלחמות טובל מכחול בצבע ומצייר בכאב את השלווה המופרת. 21 סיפורים בהם הדמויות חיות על הגבול: בין מציאות לדמיון, בין אמנות ליום-יום, בין שגרה לטרור. מטשטשים וחוצים גבולות, הסיפורים מושכים את הקורא לחוות א תעולמו המוכר מזוויות חדשות. צייר המלחמות באינטרנט צייר המלחמות בפייסבוק   אלמנך   אנתולוגיות סיפורי הקשת החדשה: ארבע השנים הראשונות, בעריכת עליזה ציגלר ואור גראור (כרמל 2007, ירושלים). האנתולוגיה מציגה את מיטב הסיפורים מ-16 הגיליונות הראשונים של “קשת החדשה”. בין המשתתפים ניתן למצוא את: נסים אלוני, ענת עינהר, ישעיהו קורן, יהושע קנז, אהרן אפלפלד, יחזקאל רחמים, ש. שפרה, יואב רוזן, בלה שייר, גונן נשר, עדנה שמש, בועז יזרעאלי, ליאורה ורדי ועוד. El Pueblo del Libro, בעריכת ירון אביטוב (Libresa 2007, Ecuador). הסיפור “צייר המלחמות” מופיע תחת השם “Pintor de la Guerra”. משתתפים נוספים באנתולוגיה: אהרן מגד, יחזקאל רחמים, יצחק אורפז, לאה איני, יורם מלצר, עמוס עוז, שולמית גלבוע, מואיז בן הראש, תנחום אבגר, א.ב. יהושע, יגאל סרנה, אורציון ישי, יעל ישראל וירון אביטוב. האסופה הגיעה לראש טבלת רבי המכר ואף שולבה בתכנית הלימוד של כמה תיכונים בעיר קיטו ומחוצה לה. אחד אלוהינו, בעריכת ירון אביטוב ורן יגיל (כרמל 2008, ירושלים). הסיפור "קדיש חיים" מופיע בשער "יש אלוהים". האנתולוגיה כוללת יצירות של 66 מחברים, החל ביוצרים קאנוניים כגון ח"נ ביאליק ולאה גולדברג, וכלה ביוצרים הצעירים ביותר. על המשתתפים באנתולוגיה נמנים, בין השאר: יוסל בירשטיין, זלדה, אדם ברוך, יהודה עמיחי, אהרן מגד ודוד אבידן. על המשתתפים הצעירים יותר נמנים: שהרה בלאו, רוני סומק, יעל ישראל, משה אופיר, אריק גלסנר, נאוה סמל ועוד.  

מסין אל החלל החיצון

 

ברוכים הבאים לשלב הבא באתר שלי. לפני כשלושה חודשים נגה ואני חזרנו מהשנה שלנו בסין. היה קשה לעזוב את שיאמן, ואנחנו בהחלט מתכוונים לחזור אליה יום אחד. בינתיים, אחרי קפיצה של חודש לברקלי, ארה”ב, התחלנו ללמוד לתואר שני באוניברסיטת תל-אביב. נגה ממשיכה בלימודי מזרח-אסיה, ואני ממשיך בפיזיקה, בדגש על אסטרונומיה.

לכן, מעכשיו, אני אקדיש באתר שלי זמן ומקום לאירועים באסטרונומיה. במקביל, אני אמשיך לכתוב על ספרים שאני קורא ועל אירועי ספרות שונים בישראל. החשוב שבהם, כמובן, הוא פרסומו הממשמש ובא של הספר הראשון שלי – צייר המלחמות – שעתיד לצאת לאור בינואר 2009.

השבוע היה ציון דרך באסטרונומיה תצפיתית – קבוצה אחת פרסמה תמונה, באור נראה, של כוכב-לכת מחוץ למערכת השמש שלנו וקבוצה שנייה פרסמה תמונה של מערכת שלמה. למה הכוונה ב”אור נראה”? האור שאנחנו רגילים לראות – כולל כל צבעי הקשת – הוא רק חלק מתחום הרבה יותר רחב שנקרא הספקטרום האלקטרו-מגנטי. התחום הזה כולל גם גלי מיקרו, גלי רדיו, אינפרא-אדום, אולטרה-סגול ועוד. כל אחד מהגלים האלו, שאנחנו מכירים כתופעות נפרדות, הוא בעצם חלק מאותה התופעה – חלק מהתחום של הגל האלקטרו-מגנטי. כידוע, האטמוספירה מסננת חלק מהאור שמגיע אלינו מהשמש – אם היא לא הייתה מסננת את האור האולטרה-סגול, למשל, היינו הופכים מהר מאד לטוגנים. לכן, תצפיות אסטרונומיות מוגבלות למקטעים מסוימים של הספקטרום: רדיו, האור הנראה (כלומר, האור שאנחנו רגילים לראות ביום-יום), אינפרא-אדום ועוד.

המצוד אחר כוכבי-לכת מחוץ למערכת השמש נמשך כבר כמה שנים טובות, ואסטרונומים, ביניהם הקבוצה של פרופ’ צבי מאז”ה באוניברסיטת תל-אביב, מצליחות לאתר עשרות כוכבי-לכת כאלו בשנה. אבל השבוע היה הפעם הראשונה שהצליחו לראות אותם:

התמונה הראשונה היא של כוכב בהיר מאד בשם פומלהוט. כדי לראות את כוכב-הלכת שמקיף אותו,האסטרונומים “הסתירו” את הכוכב, כמו בליקוי חמה. שימו לב לתמונה המוגדלת בפינה הימנית התחתונה. כאן רואים את כוכב-הלכת פומלהוט-ב’. כדי לראות את מסלול ההקפה שלו, צילמו אותו לראשונה ב-2004, ושנתיים אחר-כך ב-2006. התמונה הזאת צולמה על-ידי קבוצה מאוניברסיטת ברקלי בעזרת טלסקופ החלל האבל.

בתמונה הזאת, שפורסמה על-ידי קבוצה קנדית, רואים שלושה כוכבי-לכת (מסומנים באותיות) מקיפים את הכוכב HR8799. התמונה הזאת צולמה באינפרא-אדום על-ידי הטלסקופ קק בהוואי, וגם כאן “הסתירו” את הכוכב כדי שאפשר יהיה לראות את כוכבי הלכת שלו. מערכת השמש הזו כנראה שונה מאד משלנו – ברזולוציה של הטלסקופים הכי מתקדמים היום אנחנו יכולים לראות רק כוכבי-לכת מאד גדולים – בדרך-כלל בסדר הגודל של צדק, כוכב הלכת הגדול ביותר במערכת שלנו. ועדיין, זו דוגמה יפהפייה לכך שמערכת השמש שלנו איננה ייחודית. בעתיד, ככל שנבנה טלסקופים יותר גדולים ויותר מתקדמים, אולי נוכל לראות גם כוכבי לכת כמו כדור-הארץ.

קישורים למאמרים

P. Kalas, et al. Optical Images of an Exosolar Planet 25 Light Years from Earth

C. Marois, et al. Direct Imaging of Multiple Planets Orbiting the Star HR8799

 

4 תגובות

  1. בהצלחה לשניכם

  2. היי אור,
    טוב לשמוע שאתה ממשיך בפיזיקה . אני עדין תוהה איך לשלב לימודים אינטנסיבים עם כתיבת פרוזה שוטפת.

    אינני בטוחה אם אתה זוכר. למדתי אתך בתואר בפיזיקה באונ" ת"א (עד שעזבתי ועברתי ללמוד בירושלים), ויצא לנו להעביר שיחה על ספרות אמריקנית. כיום אני משתדלת לקרוא ממנה כמה שיותר 🙂

  3. מעניין מתי יוצא הספר שלך. ובהצלחה

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאור גראור