בננות - בלוגים / / הערב הפתוח במצפה – סיכום
מספרים בחשיכה
  • אור גראור

    נולדתי ב-1982 בארה"ב ובגיל ארבע עליתי לישראל. רוב השנים, מה לעשות, גרתי בפתח-תקווה אבל בשנים האחרונות זכיתי לגור בתל-אביב. לאחרונה התחלתי דוקטוראט באסטרופיזיקה באוניברסיטת תל-אביב, בהנחייתו של פרופ' דן מעוז. במשך 2007-2008 גרתי בסין בעיר-הנמל שיאמן עם אשתי נגה שלמדה סינית באוניברסיטה המקומית. על חוויות היום-יום שלנו אפשר לקרוא במגזין המקוון של "מסע אחר". הסיפורים הקצרים שלי התפרסמו ברוב כתבי-העת בישראל, ובעיקר ב"קשת החדשה" בעריכת אהרן אמיר. ב-2006 הקמתי, יחד עם יעל טומשוב, את כתב-העת "אלמנך". 2007 הייתה שנה יוצאת מן הכלל. "צהרי יום ראשון על האי גרנד ז'ט" היה בין הזוכים בתחרות הסיפור הקצר של "הארץ"; יחד עם עליזה ציגלר ערכתי את האנתולוגיה "סיפורי הקשת החדשה"; ובתחילת יוני התחתנתי עם נגה גנני. בינואר 2009 יצא אור בהוצאת טובי ספרי הראשון "צייר המלחמות". התמונה בעמוד הראשי של הבלוג צולמה על-ידי מוטי קיקיון. פרסומים צייר המלחמות צייר המלחמות (הוצאת טובי 2009, ירושלים) שני צעירים מתחרים ביניהם בתחרות האחרונה של חייהם; ילד מוכיח לאביו שגם הוא יכול להיות גיבור; תלמידות בית-ספר עומדות במשמרות זה"ב בכפר פלסטיני; אמא לשניים מתאמצת לזכור את שמה; אישה מחפשת את חברתה שאבדה בציוריו של אדוארד הופר וצייר המלחמות טובל מכחול בצבע ומצייר בכאב את השלווה המופרת. 21 סיפורים בהם הדמויות חיות על הגבול: בין מציאות לדמיון, בין אמנות ליום-יום, בין שגרה לטרור. מטשטשים וחוצים גבולות, הסיפורים מושכים את הקורא לחוות א תעולמו המוכר מזוויות חדשות. צייר המלחמות באינטרנט צייר המלחמות בפייסבוק   אלמנך   אנתולוגיות סיפורי הקשת החדשה: ארבע השנים הראשונות, בעריכת עליזה ציגלר ואור גראור (כרמל 2007, ירושלים). האנתולוגיה מציגה את מיטב הסיפורים מ-16 הגיליונות הראשונים של “קשת החדשה”. בין המשתתפים ניתן למצוא את: נסים אלוני, ענת עינהר, ישעיהו קורן, יהושע קנז, אהרן אפלפלד, יחזקאל רחמים, ש. שפרה, יואב רוזן, בלה שייר, גונן נשר, עדנה שמש, בועז יזרעאלי, ליאורה ורדי ועוד. El Pueblo del Libro, בעריכת ירון אביטוב (Libresa 2007, Ecuador). הסיפור “צייר המלחמות” מופיע תחת השם “Pintor de la Guerra”. משתתפים נוספים באנתולוגיה: אהרן מגד, יחזקאל רחמים, יצחק אורפז, לאה איני, יורם מלצר, עמוס עוז, שולמית גלבוע, מואיז בן הראש, תנחום אבגר, א.ב. יהושע, יגאל סרנה, אורציון ישי, יעל ישראל וירון אביטוב. האסופה הגיעה לראש טבלת רבי המכר ואף שולבה בתכנית הלימוד של כמה תיכונים בעיר קיטו ומחוצה לה. אחד אלוהינו, בעריכת ירון אביטוב ורן יגיל (כרמל 2008, ירושלים). הסיפור "קדיש חיים" מופיע בשער "יש אלוהים". האנתולוגיה כוללת יצירות של 66 מחברים, החל ביוצרים קאנוניים כגון ח"נ ביאליק ולאה גולדברג, וכלה ביוצרים הצעירים ביותר. על המשתתפים באנתולוגיה נמנים, בין השאר: יוסל בירשטיין, זלדה, אדם ברוך, יהודה עמיחי, אהרן מגד ודוד אבידן. על המשתתפים הצעירים יותר נמנים: שהרה בלאו, רוני סומק, יעל ישראל, משה אופיר, אריק גלסנר, נאוה סמל ועוד.  

הערב הפתוח במצפה – סיכום

 

בשלוש בצהריים ביום חמישי האחרון פתחנו את השערים של מצפה הכוכבים ע”ש ווייז שבמצפה רמון, והמבקרים התחילו לזרום. שמונה שעות אחר-כך, אחרון המבקרים עזב את המצפה ואנחנו, עייפים ומרוצים, סגרנו את השערים וקיפלנו את הטלסקופים.

הגיעו יותר מ-1200 מבקרים, מכל רחבי הארץ. היו משפחות שטיילו במכתשים מסביב, סטודנטים מהאוניברסיטאות, צעירים וזקנים. הייתה משפחה שביקשה לראות את כוכב הצפון כי הם הגיעו מחיפה, וקבוצה של צעירים ששכרו אוטובוס כדי להגיע מאילת.

בתוך המצפה העברנו שתי הרצאות: בראשונה תיארנו חלק מהעצמים האסטרונומיים שאנו חוקרים במצפה ושהמבקרים יכלו לראות באותו לילה, ובשנייה הצגנו את הטלסקופ המרכזי של המצפה (בקוטר 1 מטר). מחוץ למצפה הצבנו את הטלסקופ של המועדון האסטרונומי (בקוטר 12 אינץ’), דרכו אפשר היה לראות את השמש, כולל כתם שמש אחד.

לסטודנטים של המועדון האסטרונומי של אוניברסיטת תל-אביב חברו גם תצפיתנים חובבים שהציבו את הטלסקופים הפרטיים שלהם בשטח המצפה והראו למבקרים, בין היתר, את שבתאי ואת טבעותיו, ואת ערפילית אוריון.

מרגע שהשמש שקעה והשמיים התמלאו כוכבים, זרם המבקרים הלך וגדל ודעך רק כשהירח זרח במזרח. בנוסף להרצאות ולטלסקופים, צוותים ברחבת המצפה התחילו להעביר הסברי שמיים. כשהם מצביעים אליהם בעזרת לייזרים ירוקים, הם הציגו למבקרים את מאדים ואת שבתאי וקבוצות כוכבים שונות (אוריון, התאומים, העגלה הגדולה, הכלב הגדול ועוד).

(בני, בחולצה האדומה,  מכוון את הטלסקופ של המועדון האסטרונומי לעבר הירח, הנקודה הבהירה מעל ראשו)

אני הייתי חלק מהצוות שהעביר את ההרצאה הראשונה, על המחקר במצפה. ברבע שעה הצגתי מעט מנפלאותיה של מערכת השמש, הסברתי את ההבדלים בין כוכבים לכוכבי-לכת, ותיארתי כיצד במצפה חוקרים אסטרואידים, כוכבי-לכת, סופרנובות, חורים שחורים ועוד. והכי חשוב: עניתי, ככל יכולתי, על שאלות. זה החלק שהכי ניהנתי ממנו. יש לי המזל הגדול שאני אוהב את העבודה שלי, ואני אוהב לספר עליה; לא רק על תחום המחקר שלי, אלא על כל מה שקשור לאסטרונומיה ולפיזיקה בכלל.

תודה רבה לכל מי שהגיע לערב הפתוח. אני מקווה שניהנתם לפחות כמונו.

 

תגובה אחת

  1. ל הכבוד אור,
    על היוזמה ועל הביצוע ועל ההצלחה!
    לא פלא שהמצפה עורר עניין…
    חג שמח
    עדנה

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לאור גראור