בננות - בלוגים / / המלצה על פסטיבל ימי מוצרט
המומלצים של נטלי
  • נטלי הכהן

    כתבת תרבות. אוהבת לעדכן בכל מה שחם בעיר, הקרנות סרטים, מופעים, אירועים, פסטיבלים, ועוד. בעברי עיתונאית במגזין "את", פרסמתי שירה, מאמרי דיעה ומסה בכתבי עת מובילים וספרים. בין לבין מנסה להיגמל מההרגל המגונה הזה של להאזין לשיחות עוברים ושבים מחלון חדרי.

המלצה על פסטיבל ימי מוצרט

פסטיבל ימי מוצרט יחל לקראת סוף חודש ספטמבר. זו הזדמנות להקשיב ליצירותיו של וולפגנג אמדאוס מוצרט (1756–1791) שהיה אחד מגדולי המלחינים בתולדות המוזיקה הקלאסית. שהפגין כבר מגיל צעיר כישרון מוזיקלי יוצא דופן. בין יצירותיו הידועות ביותר נמצאות האופרות "דון ג'ובאני", "חליל הקסם" ו"נישואי פיגארו", כמו גם הסימפוניות המאוחרות שלו, במיוחד הסימפוניה מס' 40 והסימפוניה מס' 41 ("יופיטר").

חוויה מוזיקלית מלאת קסם והומור עם יצירותיו של המלחין הגאון וולפגאנג אמדאוס מוצרט. מיטב התזמורות וההרכבים והסולנים לצד עושר היצירות שכתב המלחין האגדי.

קונצרטים, רסיטלים, כיתות אמן, הרצאות וסדנת מחול יתקיימו בביצוע אמנים ישראלים ובינלאומיים מהשורה הראשונה, שחברו להקמת תזמורת מוצרט הישראלית המנגנת ברוח ימיו של מוצרט. בלי מנצח, בכלים משוחזרים מהתקופה ובסגנון היסטורי.

הפסטיבל חוגג את שנת הולדתו ה-268 של מוצרט בשלושה ימים של יצירתיות, קסם, חדשנות והיסטוריה.

 

פסטיבל ימי מוצרט, 26 – 28 בספטמבר 2024, המרכז העירוני למוזיקה, תל אביב-יפו

מנהל אמנותי: צבי מניקר

ב 26 בספטמבר יפתח הפסטיבל הרביעי "ימי מוצרט" – שלושה ימים של יצירתיות, קסם, חדשות והיסטוריה.

על אף המצב המורכב, הזמנים הקשים והבשורות הכואבות החליטה הפקת הפסטיבל שלא לבטלו כיוון שמוזיקה בכלל ויצירתו של מוצרט בפרט יכולה לרפא נפש פצועה ולרומם את מצב הרוח, להציע בריחה, ולו לרגע ,מהחדשות הכואבות ועם זאת, עדיין לזכור ולהנציח את אלו שאינם ואלו שאנו מחכים בתשוקה לשובם.

הפסטיבל נולד ב-1997 ביוזמתו של אריך פישר, מייסד הקרן הבינלאומית לעידוד אמנות ותרבות בעיר מינכן שבגרמניה. חזונו של פישר היה להחיות את המוזיקה של מוצרט בקרב קהל המאזינים – המבוגר והצעיר כאחד, באמצעות קונצרטים שרמתם האמנותית היא הגבוהה ביותר ויחד עם זאת הם ושווים לכל נפש בהגשה ישירה ובלתי מכופתרת, באווירה אוהדת וחופשית.

"מוצרט הלחין למעלה מ-800 יצירות. הפסטיבל מדגיש את הסגנון החדש והרענן שהוא הביא אל התקופה הקלאסית-  והיה אחד המלחינים הבולטים בה. מוצרט תרם רבות למוזיקה הקלאסית, והמוזיקה שחיבר שימשה השראה לשורה ארוכה של מלחינים" אומר צבי מניקר, המנהל האמנותי של הפסטיבל

השנה, יחגוג הפסטיבל את שנת הולדתו ה-268 של מוצרט במשך שלושה ימים עם יצירותיו המוכרות והפחות מוכרות שופעות הקסם וההומור עם 27 אירועים בהם קונצרטים תזמורתיים וקאמריים, רסיטלים וקונצרטים מקהלתיים, כיתות אמן, שיעורים בריקודים עתיקים והרצאות – והכל בביצוע אמנים ישראלים ובינלאומיים מהשורה הראשונה, שחברו להקמת "תזמורת מוצרט הישראלית" המנגנת ברוח ימיו של מוצרט: בלי מנצח, בכלים משוחזרים מהתקופה ובסגנון היסטורי. התזמורת תציג קונצרטים מגוונים, אריות אופראיות עם זמרים, סרנדות ועוד.

הפסטיבל יפתח בקונצרט פתיחה חגיגי בו ינגנו "תזמורת מוצרט הישראלית" את יצירתו החשובה של מוצרט – הסימפוניה במי במול מז'ור, ק. 543 . יצירה זו היא אחת משלוש הסימפוניות האחרונות הגדולות שכתב מוצרט וגם הפחות מנוגנות. בקונצרט יבצעו יצירה זו, בפעם הראשונה, בכלים מקוריים מהתקופה הקלאסית.

בנוסף, תנגן התזמורת את הקונצ'רטו הגדול, אחד משניים שכתב מוצרט לפסנתר בדו מינור. זוהי אחת היצירות הנודעות ביותר של מוצרט וישתמשו בה באינספור סרטים והצגות כתיאור אווירה.

בתכנית הפסטיבל עוד קונצרטים ייחודיים. ביניהם: מחזור כל היצירות הקאמריות של מוצרט הכוללות פסנתר (שלישיות, רביעיות וחמישייה), מוסיקה אינטימית "ביתית" לפסנתר כינור ושירה; הקונצרט "64 דברים" – קונצרט ייחודי בשיתוף הקהל המביא את עולמו של מוצרט ובני דורו מהיבטים שונים של מוזיקה, תיאטרון, שירה והקשר חברתי.  "חגיגה בזלצבורג" – קונצרט בו ינגנו את סרנדה ברה מז'ור ק. 204 ואת הקונצ'רטו לפסנתר במי במול מז'ור, ק. 271. "אצל מוצרט בסלון"- קונצרט בו ינגנו מוזיקה מצומצמת לפסנתר ועוד.

הקונצרטים ילוו בכלי נגינה תקופתיים. השימוש בכלים אלו מדגיש את חווית המאזין ולוקח אותו חזרה למאה ה-18 – ובכך יוצר למאזין חוויה שהיא הכי קרובה למקור ההיסטורי.

דגש מיוחד בפסטיבל מקבל הפסנתר – הכלי העיקרי של מוצרט. הפסנתר עומד במרכז הקונצרטים ”אצל מוצרט בסלון”, בקונצרטים התזמורתיים עם לא פחות משלושה קונצ׳רטי לפסנתר ותזמורת, וכמובן בקונצרטים הקאמריים. הפסנתר של מוצרט היה מאוד שונה מהפסנתר המודרני: הוא הגיע לוינה רק בשנת 1780, כך שהיצירות של מוצרט שבמרכזן הוא עומד מהווים מוסיקה חדשנית ומלהיבה, שבאה לידי ביטוי בצורה מושלמת עם הכלים המיוחדים שלהם היא נכתבה. הפסנתר של מוצרט יוצג בקונצרטים וכמו כן בסדנה מיוחדת בשם "פסנתר פטישים" שבה יסבירו וידגימו גילי לופטוס, שרון פרושנסקי וצבי מניקר את השימוש בפסנתר.

בנוסף לקונצרטים יתקיימו אירועים מיוחדים בפסטיבל כמו "רוקדים עם מוצרט" – מכל המלחינים מוצרט היה המגוון ביותר. הוא כתב יצירות מוזיקליות גדולות, קאמריות, אופרות, אריות – אך לא הרבה יודעים שהיה גם רקדן מושבע – וכתב הרבה יצירות מוזיקליות לריקודים. בסדנה הריקוד "רוקדים עם מוצרט" תגיע ברברה לייטרר- מומחית בריקודים היסטוריים ותדריך את הקהל בריקוד ובגינונים מהמאה ה-18.

עוד בפסטיבל: "סרנדות ובדיחות" , תלמידי האקדמיה למוזיקה ולמחול בירושלים עם תזמורת מוצרט הישראלית יבצעו את גלימאתיאס מויסקום (קישקושים מוזיקליים), ק.32 ואת הסרנדה ברה מז'ור, ק.204 – שתי יצירות המבטאות את ההומור והקסם של מוצרט.

הפסטיבל, בתמיכתה הנדיבה של קרן אריך פישר, מביא עוד היבט המיוחד לו: קונצרטים תחת הכותרת "מוצרט של כולם", ובהם מנגנים ושרים אנסמבלים וקבוצות נגנים וזמרים חובבים. בפסטיבלים הקודמים הייתה היענות גדולה לקונצרטים אלה, מצד המבצעים והקהל כאחד, והם עוררו התרגשות רבה בקשר הבלתי אמצעי שיצרו בין הפסטיבל לבין הקהילה שסובבת אותו.

בין האמנים שיקחו חלק בפסטיבל היא זמרת הסופרן תהילה ניני גולדשטיין וזמר הבס יאיר פולישוק, המנהל המוזיקלי של הפסטיבל, הפסנתרן צבי מניקר, דמות בולטת בחקר המוזיקה והוראתה במוסדות מובילים בעולם; הכנרת המובילה קתי דברצני, שחר גלוק – זמר הסופרן, הפסנתרנית גילי לופטוס, תלמידי האקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים, החלילן רואי אמוץ, הצ'לן עירא גבעול, נגן הקלרינט הבינלאומי לורנצו קופולה, סולני מקהלת אנקור ועוד.

הפסטיבל מתאים לכל אחד, גם אם לא שמע את יצירותיו של מוצרט מעולם, לחובבי המוסיקה הקלאסית, מקטן ועד גדול.

פסטיבל ימי מוצרט, 26 – 28 בספטמבר 2024, המרכז העירוני למוזיקה, רח׳ שארית ישראל 10 (ליד אצטדיון בלומפילד)  תל אביב-יפו.

כרטיסים: 30 – 90 ₪ (10% הנחה לגמלאים וסטודנטים)

לרכישת כרטיסים: https://did.li/YXTCN

 לתכנית הפסטיבל: https://did.li/lSaOf

 

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לנטלי הכהן