בננות - בלוגים / / והרי החדשות מאירן
אסתי ירושלמי
  • אסתי ירושלמי

והרי החדשות מאירן

אירן תהיה מעצמת גרעין. לא יעזור לאף אחד. נוכל להפציץ אותם פה ושם, התוכנית תדחה לכמה שנים, אבל בסופו של דבר הם ישיגו את הגרעינים שלהם. וזה למה? כי קודם כל יש להם הרבה משאבים וכסף לעשות את זה. ודבר שני אם יש לאחרים, למה להם לא? ולכן האינטרס העיקרי שלנו הוא לקוות שאירן תהפוך למדינה מתונה ומשתפת פעולה ושתפסיק עם ההפחדות והאיומים שלה ושתשתמש בגרעין לצורכי שלום. המורדים האירנים היום מעוניינים להגיע בדיוק לזה.

העולם המערבי מצץ מאירן במשך שנים את הנפט וניצל אותה לצרכים פוליטיים ומלחמתיים וגרם לה נזקים חמורים ופצעים שעד היום לא נרפאו. המשטר של האייתולות הוא תוצאה ישירה של התערבות אמריקאית וארופאית באירן. זה לא מה שהאירנים רצו שיקרה. ההורים של אלה שמתמרדים היום היו מודעים היטב לעוול שנעשה להם. הם מסתובבים כבר שנים בתחושה כבדה שרימו אותם מתחת לאף שלהם. הם אמנם רצו לחזור קצת למקורות הדת, ולמקורות האירניים, אבל לא חלמו על מדינה פונדמנטליסטית כזו, ובטח שלא דמיינו שינהיג אותם איזה ליצן מטופש. אבל כשהאייתולות עלו לשלטון, לא היתה הזדמנות לאירנים למחות כי מיד התחילה מלחמת אירן עירק, ותוך כדי המלחמה המיותרת ההיא המשטר הקיצוני הזה הלך והעמיק את אחיזתו במדינה.

סביב המנהיגות האירנית יש טבעות של מאמינים. הצבא והמשטרה הם הטבעת האחרונה ולכן הם הראשונים להישלח למפגינים. לפניהם יש את משמרות המהפיכה והמאמינים האדוקים יותר, הם קיצוניים, פנאטים, אידאליסטים, קרובים לצלחת ונהנים מהכוח והשחיתות. אלה עומדים מול העם ומשתמשים בדרכים ברוטליות כדי לשלוט. המצב הזה הוביל למתח גדול שהלך ונבנה ככל שסתמו ליותר אנשים את הפה. סיר לחץ שעמד כל רגע להתפוצץ. לכן, לפני הבחירות משמרות המהפיכה הודיעו מראש שאם תהיה מהפיכה שקטה, מה שהם קוראים לה "מהפיכת קטיפה", הם יגדעו אותה באלימות ובמהירות. ז"א שהם כבר ידעו שמחכות להם צרות צרורות. אבל כנראה שהם חשבו שזה יקרה בשקט-קטיפתי.

בזמן הבחירות אחמדינג'ד ביסס את מצע הבחירות שלו בעיקר על ללכלך על היריבים שלו. וזו כמובן עמדה של חולשה. בשידור חי הוא לכלך על מוסאווי וגם על אשתו של מוסאווי וטען שהיא השיגה את התואר האוניברסיטאי שלה במרמה. העם האירני מכיר ומכבד את האישה הזו, וברור שהיא לא השיגה שום דבר במרמה. כמו כן הוא האשים את רפסנג'ני בשחיתות ורמאות. רפסנג'ני, בתור חבר במועצת המומחים שאחראית לבחירת המנהיגים, שלח מכתב לחמנאי בטענה שחייבים לעצור את המוקיון הזה לפני שיעשה שטויות יותר חמורות ויסכן את המשטר. הוא פירסם את המכתב בעיתון האירני, משהו שעד אז אף אחד לא העיז לעשות. העם לא היה יכול להתעלם מזה, אבל כמובן שחמנאי התעלם.

בנוסף לזה, בעיר קום, שהיא מרכז הדת החשוב באירן, הוצא פסק הלכה שאומר שמותר לזייף קולות בבחירות, כי כדי לשמר את דת האיסלם כל האמצעים כשרים. פסק ההלכה הזה קיבל גיבוי מהאייתולה מסבאה יזדי. יזדי הוא היועץ והפטרון של אחמדינג'ד והוא חתיכת מיליטנט קיצוני ותאב כוח הכי גדול באירן. אחד האנשים היותר מפחידים שם שלא הייתי משאירה איתו לבד את האויבים הכי גרועים שלי.

בערך 70 אחוז מהאוכלוסיה האירנית היא מתחת לגיל 35. שזה נתון מפליא ומוזר, אבל ככה זה ואל תשאלו אותי איך זה קרה. רוב רובם של הצעירים האלה הלך והצביע רק כדי שאחמדינג'ד לא יעלה לשלטון. הם יצרו שרשרת ארוכה באורך 17 קילומטר (!!) מול הקלפי בטהרן רק כדי שקולם יישמע. וזה למה? כי הרוב האירני לא רוצה להיות קיצוני. לא רוצה להיות מנותק משאר העולם. ולא רוצה להיות מיוצג כפנאט ופרימיטיבי. הרוב שם רוצה חיים שקטים ומתונים, עם חופש בחירה ודיבור. ויותר מזה, חלק נכבד מאד מהעם מעדיף להיות חילוני. מוסאווי הוא פשוט הרע במיעוטו. אין להם כרגע מישהו אחר להאחז בו. הצעירים האירנים של היום ספגו את התיסכול והזעם של הוריהם המהפכנים. הם גם ספגו ולמדו את היכולת והאומץ לעורר מהפיכה.

המרד לפני כמה ימים התחיל פחות או יותר כמו המרד ב 79. גם אז התחילו אותו הצעירים והסטודנטים, שלא התכוונו להשתמש באלימות. גם אז בהתחלה התעלמו מהם, אח"כ המשטרה והצבא התחילו להכות ואז להרוג אותם, עד שזה עבר את גבולות הטעם הטוב, ורק אז המורדים התחילו להחזיר באותה מטבע. הם השתלטו על מקורות נשק, והשתמשו בכוח המאסה האדירה שלהם כדי להיכנס למקומות אסטרטגיים ולכבוש אותם. הם שלחו מכתבים ותמונות וסרטים לרחבי העולם, בלי אינטרנט ובלי סמסים. גם אז ניסו לנתק אותם מהעולם בחוץ, כמו שהיום עושים האייתולות. וככל ששיקרו להם יותר וזילזלו וטבחו בהם, הם התחזקו וזעמם גדל. ובסופו של דבר הרי אי אפשר להרוג מיליונים של אנשים. צריך מתישהו להודות בתבוסה. וזה מה שקרה, ובדיוק בפער הזה שנוצר כשהשאה עזב את אירן, ולא היה מנהיג אחר שימלא את מקומו, מיהרו הצרפתים להטיס את חומייני לאירן כדי ליצור שם שלטון מוסלמי דתי כדי שזה בתורו ישמש את האינטרסים המערביים מול רוסיה.

והיום, החומיינים בלחץ. כי הם מיעוט והם יודעים את זה. המערב לא תומך בהם. ובסופו של דבר השיעים הקיצונים האלה לאורך ההיסטוריה תמיד גמרו בתור מיעוט מאוס. המשטר שלהם מתחיל להיות שברירי. לכן הם רוצים גרעין ומהר. נושא הגרעין מוביל לקונצנזוס לאומי, כי כל העם בעד. מכיוון שאירן רוצה להיות מעצמה חזקה וזכאית לגרעין בדיוק כמו מדינות גרעין אחרות. כמובן שמוסאווי הוא לא פיתרון הכי טוב. עדיין הוא יהיה תחת מרותם של הפנאטים. אבל זו התחלה של משהו שיכול להתפתח אחר כך לכיוון חיובי. ואת הכיוון הזה התחיל אובמה, בכך שהוא נתן לאירנים תקווה להידברות וקיבל אותם כעם מכובד ולגיטימי למשא ומתן. האקט הזה השפיע יותר על העם האירני מאשר על המנהיגים שלהם. זה הדגיש באופן ברור וחד את הטמטום הפורץ מתגובותיו של אחמדינג'ד ותומכיו. וזה היה הקש האחרון על גבו של העם הזה, שכבר הרבה זמן מתלונן על העוולות שקורות באירן.

אז כל אלה שטוענים שמה שקורה באירן הוא לא ענייננו, כדאי להם לחשוב שוב. הרי מדינה נטולת גרעין לא נקבל בסופו של דבר. לא משנה כמה סנקציות ובלגן נעשה להם. אבל הידברות אולי כן נקבל. וכדי שנקבל הידברות אנחנו צריכים לתמוך בכל מה שמחליש את הפנטיות של ההנהגה האירנית. ובכל מה שמגבה את הדמוקרטיה והמתינות שלהם. לא כל דבר צריך לפתור בלשלוח אווירונים ולהפיל פצצות ואש על ראשי אנשים ובניינים. מי שדוגל רק בפתרונות קיצוניים והפחדות ואיומים, הוא בדיוק מי שעמדתו חלשה ונגמרו לו האופציות. אחמדינג'ד מתנהג ככה. וישראל התרגלה להתנהג כך כבר שנים רבות.

אז יכול להיות שהגיע הזמן לגישה חדשה. גם באירן וגם בישראל. הניצוצות כבר התחילו, כאן ושם. הנאום של נתניהו הוא ניצוץ קטן כזה. למרות שברור שמדיבורים עד מעשים יש מרחק גדול. במיוחד אצל ביבי. אבל צריך להתחיל ממשהו…

4 תגובות

  1. עד כדי כך?

  2. טובה גרטנר

    היי אסתי
    מענין ביור…
    להתראות טובה

  3. אכן הדמיון עובד שעות נוספות.

  4. אהוד פדרמן

    נשמע במיוחד קולן של הנשים בחדשות מאירן

© כל הזכויות שמורות לאסתי ירושלמי