בננות - בלוגים / / מות עידן האהבה בין גברים לנשים – האומנם?
שלא על מנת להיפרד
  • ענת לויט

    ילידת תל אביב, 4 באוקטובר 1958. דור שני לילידי העיר העברית הראשונה. אביה היה מכונאי וסוחר מכוניות ואמה עקרת בית. מסלול לימודיה: גן "בת שבע", גן עירוני, בית הספר "לדוגמא" ע"ש הנרייטה סאלד, "תיכון חדש", תואר ראשון בספרות עברית ובפילוסופיה ולימודי תואר שני בספרות כללית באוניברסיטת תל אביב. בתקופת שירותה הצבאי בחיל הקשר החלה לפרסם שירים, סיפורים וביקורות ב"עתון 77". לאחר מכן פרסמה מיצירותיה ורשימות ביקורת בכל מוספי הספרות של העיתונות היומית. ספרה הראשון "דקירות" (שירה ופרוזה), שראה אור ב-1983, זיכה אותה בפרס ורטהיים מטעם אוניברסיטת בר אילן. על הביקורות שפרסמה זכתה ב-1987 בפרס ברנשטיין. ב-1987 נישאה ליובל שם אור. שבע שנים לאחר מכן התגרשה, ומאז היא מגדלת את שתי בנותיה (תמר ודנה) וחמישה חתולים במרכז תל אביב. בין גיל עשרים לשלושים וחמש עבדה כעורכת לשונית בעיתונים "הארץ", "דבר" ו-"חדשות", וכן כתחקירנית בתוכנית הספרות "סוף ציטוט" ששודרה בשנות השמונים בערוץ הראשון, וכעיתונאית לענייני ספרות ב"מעריב" וב"ידיעות אחרונות". מאז מחצית שנות התשעים באה פרנסתה מעריכת ספרים עבור ההוצאות השונות. פרסמה עד כה עשרה ספרי שירה ופרוזה וזכתה בפרס ורטהיים לשירה, בפרס ברנשטיין לביקורת ובפרס ראש הממשלה

מות עידן האהבה בין גברים לנשים – האומנם?

זה שנים אני מהרהרת בכך שאחד היתרונות הגדולים של העידן המודרני, מקורו באופציות המגוונות להיהפך להורים. הפריית מבחנה, אימוץ, תרומות זרע –  והעיקר, היעדר כריכת זוגיות בהפיכתנו לאמא או לאבא. כי באמת מה הקשר בין צורך הנשמה בחיבור מאהבה בין מינית לבין הכמיהה להיות הורה לילד קסם. נשים עם נשים+ילדים; גברים עם גברים+ילדים –  הכול מצוין. כך היה עד אתמול! בתוכנית ששודרה בערוץ שתיים על ילדים תחת חוזה של מעין משפחה, או במילים אחרות יצירת מסגרת משפחתית שכל שמחבר בין האבא לאמא הוא הרצון בילד, אותה תוכנית הסתיימה בהצהרה שאותי קצת הפחידה. ההצהרה היתה כי בתוך שנים מעטות האופציה של אבא ואמא בלי שום קשר זוגי ביניהם, אפריורית, תהא השלטת! שאלתי את עצמי האם אכן זו תרופת הפלא למניעת גירושין סיטונאיים. פשוט מראש לא מתחברים על בסיס רגשי "רומנטי". ואם כך, הרי פירוש הדבר שאנו על סף עידן "מות האהבה" בין אזרחי מאדים לתושבות נוגה –  כלומר, מעבר לשנייה וחצי של ההידלקות ההדדית. האומנם?

ואולי זו הוכחה נוספת וקריטית עד כמה אנחנו מתעצלים ללמוד שיעור אנושי חשוב ביותר: איך להפוך את חומרי הרגשות המחברים בין המינים לחומר ולבנים ליצירת בניין זוגי מונוגמי מאריך ימים.

 

4 תגובות

  1. נורית פרי

    ענת, אני חושבת שהאהבה היא אלמותית. מה שקורה הוא שהאנוכיות מרימה ראש. כי בזוגיות צריך לוותר וגם לחשוב על האחר. בעידן הזה, כל כך היטבנו ללמד שה"אני" קודם, כך שלא נשאר מקום לאדם אחר ורצונותיו…

    • בסקירה קצרה של מחשבה רחבה, אני חושבת שבעצם מעולם לא נתן האדם את הדעת על הזיקה בין רגש למעשה בכל הקשור בחיבור הבינזוגי. זה איכשהו מקביל להורות. אין קשר הכרחי בין אהבת הילד לבין הדרך הנכונה לגידולו. אי פעם קראתי ספר שמאוד השכיל אותי בעניין השני. קראו לו "המקצוע: הורים". בניית זוגיות היא בפירוש "מקצוע" שעדיין לא התחלנו ללומדו. והאהבה אכן לעולם נשארת. כי חלק בלתי נפרד מנפשותינו. לכן הוויתור על היכולת להתחיל וללמוד את העיקר – הקשר בין אהבה לזוגיות, עוד בטרם התחלנו ללמוד אותו – זה הדבר שהחריד אותי, אם לא למען עצמי אזי למען בנותי כמייצגות הדור שעליו מאיימת סכנת הוויתור האפריורי על זוגיות מאריכת ימים, שיודעת את הדבר הכי חשוב – לשמר את ניצוץ האהבה שהוא ביסוד החיברות האנושית.

  2. ענתי היקרה,מפחיד אותי העולם המודרני ,או הפוסט מודרני,פשוט בגלל השקפת העולם השמרנית שלי,אבל ימים או שנים יגידו מה טוב יותר החופש הבלתי מוגבל הזה לבניית קשרים ,או העולם של פעם(שגם הוא לא היה חף מקשרים חד מיניים, אבל לא דברו על כך
    עפרה

    • מרוב רצון לתמצת בפוסט, לא הבהרתי כנראה משהו חשוב: התוכנית הטלוויזיונית שעוררה אותי למה שביטאתי כאן לא עסקה באופציות לחד מיניים כי אם לתופעה שבה גבר ואישה מקימים "משפחה מלאכותית". הקשר ביניהם הוא הילד ורק הוא. אין שום זוגיות בין האבא לאמא. שום רגש מחבר בשום שלב של ההיכרות. יש ביניהם חוזה שנושאו: הילד! הווה אומר, אם זה מה שישלוט בכיפה, זה אומר שגברים ונשים הבינו שבשביל לא להיפרד פשוט המוצא היחיד הוא לא להתחבר…

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות לענת לויט