בננות - בלוגים / / אן סקסטון – שיר לגברת
כָּל אֶחָד צָרִיךְ לְהִתְגַּבֵּר עַל הַבִּיוֹגְרַפִיָה שֶׁלּוֹ
  • יעל גלוברמן

    נולדתי בתל אביב, במרחק שבע דקות מן המקום שבו אני גרה עכשיו. בדרך עברתי ועצרתי במקומות רחוקים יותר, כולל הולנד (שנה) וארה"ב (עשר שנים.) למדתי שנה ציור ופיסול ב"פריי אקדמי" שבהולנד וקולנוע באוניברסיטת תל אביב. שני בני נולדו בניו יורק, ואנחנו חיים עכשיו בארץ, בעברית. מסתבר שאני משוררת, סופרת ומתרגמת. עד כה, פרסמתי רומן:  מנענע את העץ (סדרת אתנחתא לספרות יפה, כנרת 1996) שני ספרי שירה: אליבי (תל אביב : הליקון לשירה חדשה, 2000) אותו הנהר פעמיים (תל אביב : הליקון לשירה חדשה, 2007)  וספר שירה מתורגמת: תולדות הנשמה, מבחר משירי סטיבן ספנדר (תל אביב : קשב 2007). עכשיו אני עובדת על תרגומי שיריה של אן סקסטון, שייראו אור בספר בשנה הבאה בהוצאת "קשב" של רפי וייכרט. כדי לנוח מהטֵּרוף של סקסטון אני מתרגמת  גם  את  ו.ה. אודן, הוירטואוז  החכם  והמרושע, ש- בניגוד לאן היקרה - שלט בעצמו, לפחות בכתיבה, בצורה מרשימה... ומרגיעה. תרגום אודן ייקח לי לפחות שנתיים שלוש, ואז אוציא את המבחר בספר.  התחלתי לכתוב לפני שידעתי לקרוא – הייתי משנה סיומי סיפורים שקראה לי אמי מגיל שלוש, כנראה לטובת הפי-אנדים שיאפשרו לי להרדם בלילה, ואחרכך התחלתי להמציא גם סיפורים משלי. מאחר שהתגובות של אמי טובת הלב היו מעודדות, המשכתי לענות אותה גם בהכתבת שירים שרובם ככולם היו בודאי פלגיאטים מורחבים משירי הגננוֹת. משם – עברתי לפרסומים בעתוני ילדים ובמעריב לנוער ומגיל די צעיר – 18 בערך – התחלתי לפרסם סיפורים ב"עכשיו" ושירים במוספי הספרות של העתונים היומיים.  מאז פרסמתי סיפורים, שירים ותרגומי שירה בהליקון, קשת, מאזניים, המעורר, ובמוספי הספרות של הארץ, מעריב ידיעות ודבר, כמו גם באתרים מקוונים כגון "עיין ערך שירה" של שרית שץ. בעצם התחלתי בכתיבת פרוזה, והמעבר להגדרת ה"משוררת" מתרחש בשש השנים האחרונות. לפני כן נראה לי שלכנות את עצמי משוררת זה כמו להשתמש ב"פילוסופִית" או לחילופין ב"מעשנת כבדה." מצד אחד, גדול עלי, מצד שני – נו כן...   ספגתי מספר פרסים לאחר פרסום "אליבי" – ביניהם פרס אקו"ם לשנת 2000 ופרס מפעל-הפיס לשירה 2002 . נראה אם "אותו הנהר פעמיים" יקצור פרס כלשהו. בשנים האחרונות התחלתי להשלח לפסטיבלים בינלאומיים לשירה ולפרסם בכתבי עת ובאנתולוגיות בחו"ל, ושירי תורגמו לשפות שונות - כגון אנגלית צרפתית וגרמנית, ומשונות -  כגון מקדונית, סלובקית וגאלית. אני א ו ה ב ת  לראות שיר שכתבתי בשפה שאין לי מושג איך לקרוא. זה קצת כמו לצאת לרחוב בבגדים מתקופה אחרת. ולקבל שריקות. פרסומים אחרונים בכתבי עת זרים:   Notizen zu einer Kuste (October 2007), אנתולוגיה ראשונה (!) לשירה ישראלית בשפה הגרמנית Poetry Wales (Summer 2007), כתב עת וולשי לשירה. אחד הדברים שאני אוהבת ועושה יותר ויותר, הוא לתרגם שירה.גם בזה התחלתי לעסוק רק בעשור האחרון, לאחר פרסום הרומן. המשוררים שהרביתי לתרגם הם בלייק, סווינבורן, ויליאם בטלר ייטס, ו.ה. אוֹדן, סטיבן ספנדר, דילן תומאס, אליזבט בישופּ, רוברט לוואל, ג'ון ברימן, טד יוּז, סילביה פלאת', אן סקסטון, אדריאן ריץ', דרק וולקוט, שיימוס היני, צ'רלס סימיק, אורסולה פאנתורפ', תום גאן, צ'רלס רייט, פרנץ רייט, דניס ג'ונסון, סימון ארמיטאז', לואיז גלוק. יש עוד, אבל.

אן סקסטון – שיר לגברת

 

 

 

שיר לגברת / אן סקסטון                                                
 
בְּיוֹם הַשָּׁדַיִם וְהַמָּתְנַיִם הַצַּרוֹת                  
הַחַלּוֹן מְחֻטָּט טִפּוֹת גֶּשֶׁם רָעוֹת,             
גֶּשֶׁם מִשְׁתפֵּך כְּאִישׁ כְּמוּרָה,                                                     
הִתְעלסְנוּ, כֹּה שְׁפוּיוֹת וּמְשֻׁגעוֹת.                                             
כְּמוֹ כַּפִּיּוֹת שָׁכַבְנוּ, בְּעוֹד הַגֶּשֶׁם הָרָע                         
טִפְטֵף כִּזְבוּבִים עַל שְׂפָתֵינוּ הַנּוֹגְעוֹת       
וְעַל עֵינֵינוּ הַשְּׂמֵחוֹת וְמָתְנֵינוּ הַצַּרוֹת. 
 
"הַחֶדֶר קַר כָּל כָּךְ" אָמַרְתְּ, "מִגֶּשֶׁם,"                                                                
וְאַתְּ, אַתְּ הַנָּשִׁית, עִם הַפֶּרַח שֶׁלָךְ                                                              
שָׁרְתְּ לְקַרְסֻלַּי וּמַרְפְּקַי הִמְנוֹנוֹת.            
אַתְּ תּוֹצָר לְאֻמִּי וְכֹּחוֹת.                                 
הוֹ בַּרְבּוּר וּמְשָׁרֶתֶת שֶׁלִי, וֶרֶד יָקָר ורַךְ,                                     
אֲפִלּוּ נוֹטָרְיוֹן הָיָה מְאַשֵׁר אֶת הַמִּטָּה הַזֹּאת                  
כַּאֲשֶׁר אַתְּ לָשָׁה אוֹתִי וַאֲנִי תּוֹפַחַת כְּמוֹ לֶחֶם.
 
 
 
                                                                         תרגום: יעל גלוברמן

מתוך ספר שיריה של סקסטון בתרגומי הנמצא בהכנה 
ועומד לראות אור בהוצאת "קשב"
 

 

 

 

13 תגובות

  1. שיר נפלא. תודה.

  2. יעל
    מתי תתרגמי את אודן? אני מחכה

    איזה יופי של תרגום.
    ושיר כל כך עשיר עם דימויים נהדרים וניגודים ואהבה גדולה ("בימי כולירע").
    מי יתנני נוטריון…

    • יעל גלוברמן

      כן, שיר ענוג יחסית לסקסטון, גם אני אוהבת אותו. כשהיא שמה על עצמה מגבלות היא במיטבה — הפראות נרתמת לשיר ולא משתלטת עליו. לקרוא את השירים היותר מסוגננים שלה זה כמו לרכב בכרכרה שרתומה לסוסי פרא: תלוי אם תתרכז במושבים הורודים ובוילונות המצוייצים או בארשת פניו של הרכב — ובסוסים.

      את אודן אני מתרגמת לא מעט — בסוף יהיה ספר. אם תבטיח לא להפוך לנוטריון, אולי אפרסם פה מספר סונטים שלו (בינתיים פרסמתי בבלוג תרגום אחד, את מוזיאון האמנויות היפות)

      • זה לא מגבלות שהיא שמה על עצמה לדעתי, זה גברת שהיא שמה על עצמה, נדמה שהתקופה בה הייתה לה אהובה הייתה תקופה רגועה יותר בחייה בה הטירוף היחיד היה אהבתה והשיר יצא ממנה רך יותר וענוג…ממש כמו התרגום שלך.
        תודה.

        • יעל גלוברמן

          נהדר! …

          בוקר רע כזה,
          אני משתדלת בכל הכוח לא לקחת את האבחנה שלך כהמלצה
          לעצמי
          🙂

          • 🙂
            מנסיון, בוקר רע יכול להתהפך הרבה לפני שהבוקר חולף.

  3. שיר לגברת
    כאשר את לשה אותיןואני תופחת כמו לחם.
    מקסים
    להתראוטובה

  4. יעל! כהרגלי בקודש אני מוקסמת ממך (וגם מהמשוררת המתורגמת), איזה תרגום רגיש וחד ואיזה יופי של שיר. אשריך שאת מסוגלת לא להעלים את עוצמות הקול הפואטיות שלך גם בעת התרגום ולתת מעצמך גם כשאת "משרתת" בתרגומך את האחר.

    • יעל גלוברמן

      וכהרגלי בקודש אני שמחה במיוחד על המלים שלך.

      (נחמד מה שעשית עם ה"משרתת" מהשיר בתגובה שלך, זה באמת סוג של שירות, לתרגם. ובכל זאת, מפתֶה להפוך גם את הבַּרבּור לפועל: משרתת ו-מברברת?
      …)

השאר תגובה

כתובת המייל שלך לא תפורסם באתר. שדות חובה מסומנים ב *

*


*

© כל הזכויות שמורות ליעל גלוברמן